"Oprostite Hrvati, previsoko letite! Radije ću svoj novac potrošiti u Italiji, Sloveniji, Francuskoj, ili bilo gdje drugdje"

Što mislite o cijenama na HR Jadranu? Strani turisti šokirani cijanama u Hrvatskoj!

Sat parkinga u Trstu 1 eura, na HR Jadranu 5! Pizza u Ljubljani 9,9 u pizeriji koja je među top 50 svjetskih pizerija, a u Istri i Dalmaciji puno lošija stoji i 18 eura!

Cijene su svuda više nego što su bile, no to što se dešava u Hrvatskoj nije normalno

"Oprostite Hrvati, previsoko letite! Radije ću svoj novac potrošiti u Italiji, Sloveniji, Francuskoj, ili bilo gdje drugdje" Filip Filipović / Pixabay
23. 8. 2024

Od paprenih iznosa za parkiranje do astronomski skupih obroka i usluga - sve je to kod turista stvaralo neugodan osjećaj da je odmor u popularnim hrvatskim destinacijama postao preskup za prosječnog posjetitelja. "Jesu li i Slovenija, a i optale EU turističke države tako skupe?" upitala je turistkinja u  skupini na Facebooku.

Hrvatske je otišla do vraga, u čistu krajnost

Većina onih koji su odgovorili na njezino pitanje složila se da su cijene u Sloveniji, a i posvuda drugdje ove godine više nego što su bile, no to što se dešava u Hrvatskoj nije normalno

Ipak, za turiste je Slovenija puno pristupačnija u odnosu na Hrvatsku, pogotovo u manje turističkim mjestima, odgovorili su u komentarima da su se u posljednjih deset godina neke cijene doslovce udvostručile glavne turističke atrakcije", mogli smo pročitati među odgovorima.

“Naravno, situacija na hrvatskoj obali puno je ekstremnija”, dodaje komentator. Također smo pronašli nekoliko odgovora da je Slovenija barem u ovoj ljetnoj sezoni uspjela izbjeći drastičan rast cijena, koji bilježe hrvatska primorska mjesta.

"Oprostite, Hrvati, letite previsoko"

Talijanski komentator vrlo je jasno izrazio svoje viđenje sve ludih cijena u Hrvatskoj i napravio sljedeću usporedbu:

- "U turističkim područjima Hrvatske cijene su postale smiješno, ali alarmantno visoke. Primjerice, sat parkiranja u Trstu stoji eura, u Sistiani (na plaži) 1,20 eura sat parkiranja u Kopru u Sloveniji, dok u Hrvatskoj sat parkiranja košta četiri eura ili više, a sat parkiranja u Dubrovniku do 25 eura."

 

Komentator iz Italiije nastavlja: "Najjeftiniji sladoled na brodu koji vas vozi na hrvatski otok Cres košta sedam eura, a u Italiji ili Sloveniji uobičajena cijena je jedan do dva eura. Pizza margherita u Italiji stoji pet do šest eura, a u Dubrovniku ista pizza košta i do 18 eura."

"Radije ću svoj novac potrošiti u Italiji, Sloveniji ili bilo gdje drugdje. Oprostite Hrvati, previsoko letite", zaključio je.

Pa je li Slovenija bolji izbor za tu cijenu?

Većina komentatora slaže se da je Slovenija doista nešto jeftinija, a ujedno i prijateljskija prema turistima. Naglašavaju i da naša zemlja, unatoč neznatno povećanju cijena posljednjih godina, ipak nudi uravnoteženiji omjer cijene i kvalitete.

 
“Slovenija ostaje dostupna destinacija za one željne prekrasne prirode, kulinarskih užitaka i gostoljubivih ljudi, a da pritom ne moraju duboko seći u džep”, napisao je jedan od komentatora.

Oni koji su posjetili obje zemlje često navode da je Slovenija bolji izbor zbog ljubaznijeg odnosa prema turistima, manje gužve i pristupačnosti. Slovenija nudi široku paletu prirodnih ljepota, kulturnih atrakcija i aktivnosti na otvorenom koje možete doživjeti bez osjećaja da vas netko iskorištava.

Zaključak

Iako i u Sloveniji cijene polako rastu, čini se da ona još uvijek ima povoljniji omjer cijene i kvalitete u odnosu na Hrvatsku. Za one željne ljetovanja bez prevelikih troškova Slovenija, a i Italija, a i brojne druge EU se čini boljim izborom, zaključili su.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.