Puni gepek hrane, odgovor Čeha, Slovenaca, Poljaka, Austrijanaca... na ekstreman rast cijena, posebice hrane na hrvatskom Jadranu

A kakav je vaš prtljažnik kad idete na more? Provedeno istraživanje cijena diljem Europe, rezultati su bili šokantni: U Hrvatskoj ćete morati... čak 22 posto skuplja je od europskog prosjeka

 
Hrvatska, popularna ljetna destinacija mnogih Europljana, postaje sve skuplja. Osim turista, to jako osjećaju i domaći ljudi.
 

Puni gepek hrane, odgovor Čeha, Slovenaca, Poljaka, Austrijanaca... na ekstreman rast cijena, posebice hrane na hrvatskom Jadranu petar glebov / pixsell
13. 8. 2024

Nedavno istraživanje Eurostata, koje je obuhvatilo više od 2000 proizvoda i usluga, otkriva da je hrana u Hrvatskoj čak 22 posto skuplja od europskog prosjeka.

Cijene s kojima se suočavaju domaći i turisti iznenađuju mnoge, pa tako i brojne slovenske posjetitelje. Među najskupljim proizvodima u Hrvatskoj su sokovi, mineralna voda, kava i čaj, koji su u prosjeku 27 posto skuplji od europskog prosjeka. Kruh i žitarice skuplji su 15 posto, a mlijeko, sir i jaja 4 posto.

S druge strane, meso, voće i povrće su nešto jeftiniji od prosjeka EU, ali to nije dovoljno da ublaži visoku ukupnu cijenu prehrane Šokira me. Od povrća, voća do toaletnog papira...

Goran je usporedio cijene s Njemačkom: "Nedavno sam bio u Berlinu i bilo je puno jeftinije u supermarketima nego kod nas." Stručnjaci smatraju da su razlozi visokih cijena u Hrvatskoj kompleksni . Zvjezdana Blažić, savjetnica u prehrambenoj industriji, za N1 objašnjava: "Puno uvozimo, malo proizvodimo hrane, a trgovine imaju dosta visoke marže. Bitan je i način poslovanja trgovina, sezonalnost i utjecaj turizma.

Dakle, naš osjećaj rasta cijena i stvarna statistika su prilično različiti. Ana Knežević iz Hrvatske udruge potrošača dodala je:

- "Nikad nismo dobili trezveno objašnjenje što je to struktura cijena, jer proizvođači krive trgovce, trgovce kriva država, a država plaća potrošače, pogotovo nakon uvođenja eura, te su cijene postale netransparentne", prenosi Glas Istre. Za Slovence, koji svake godine masovno odlaze u Hrvatsku, visoke su cijene uvijek alarm za sve veću zabrinutost.

Iako Hrvatska i dalje ostaje popularna destinacija, čini se da će ugodan odmor zahtijevati pažljivije planiranje budžeta, posebice kada je riječ o troškovima hrane i pića, inače si mnogi to više neće moći priuštiti.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.