Spajaju se BMW, Renault i Stellantis!!! Kakav samo odgovor na žutu opasnost, Europa se mora udružiti da bi pobijedila

Neočekivani potez EUROPSKIH proizvođača automobila: nastaje li novi megabrand?

Stellantis je izgubio više od 40 milijardi eura vrijednosti u šest mjeseci, dionice padaju BMW-u, Mercedesdu...

Prodaja automobila u Europi pada, a pala je i vrijednost nekoliko proizvođača automobila koji rješenje vide i u mogućoj integraciji. Zbog katastrofalnih rezultata pada prvi čovjek Stellantisa - Carlos Tavarez.

Carlos Tavares Stellantis
4. 10. 2024

Koncernu Stellantis u ponedjeljak je na milanskoj i pariškoj burzi vrijednost pala 14 posto, BMW-u 2 posto, a Mercedesu 3 posto. U prvoj polovici ove godine u Europi je prodano 15 posto manje automobila nego lani, a europski proizvođači muku muče i na globalnoj razini, posebice u SAD-u.

Gubitak Stellantisa posebno je izražen u Italiji, gdje je koncern zabilježio gubitak od više od 30 posto u prodaji, dok je u zemlji ukupno prodano 11 posto manje automobila.

Stellantis je izgubio više od 40 milijardi eura vrijednosti u šest mjeseci. Barem do studenog u Torinu će biti zaustavljena proizvodnja novog električnog Fiata 500, a govori se i o mogućnosti povezivanja ili čak spajanja s Renaultom.

Glasine koje kruže već neko vrijeme sada su još glasnije zbog bliži se istek ugovora izvršnom direktoru Stellantisa, Carlosu Tavaresu, jer koncern navodno traži zamjenu za njega. Kao mogući nasljednik najčešće se spominje sadašnji direktor Renaulta Luca de Meo, koji je i predsjednik ACEA-e, europskog udruženja proizvođača automobila.

De Meo inzistira na suradnji europskih proizvođača automobila radi smanjenja troškova, suočavanja s kineskom konkurencijom i ispunjavanja europskih zahtjeva za emisiju štetnih plinova. Spajanje Stellantisa i Renaulta moglo bi biti prvi korak u paneuropskoj suradnji.

Carlos Tavares, Luca de Mea i izvršni direktor BMW-a Oliver Zipse trebali bi se sastati na Pariškom sajmu automobila koji počinje sljedeći tjedan. Prema talijanskim poslovnim novinama Il Sole 24, predmet razgovora je moguće spajanje triju tvrtki, što bi moglo dovesti do stvaranja novog mega proizvođača.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.