Renault otkrio s kim će surađivati ​​na dizajnu električnog Twinga! Da, onaj koji će nastati u Novom mestu

Kinezi - joker zovi Renaulta! Nakon "razlaza" s Volkswagenom, Francuzi su najavili novo partnerstvo.
 

Renault otkrio s kim će surađivati ​​na dizajnu električnog Twinga! Da, onaj koji će nastati u Novom mestu Janoš Pečnik
3. 6. 2024

Napisao: Gregor Žvab

Renault će surađivati ​​sa (za sada) neimenovanom kineskom tvrtkom u razvoju nove generacije električnog Twinga, čija će cijena biti niža od 20.000 eura. "Razvoj automobila odvijat će se u suradnji s kineskim partnerom kako bi se poboljšao vremenski okvir i troškovi razvoja", rekao je predstavnik Renaulta, a napredni inženjering odvijat će se u Francuskoj, a proizvodnja će se odvijati u Europa, dodali su. Projekt vodi Ampere, Renaultov odjel za električna vozila.

Razišli se pred "vjenčanje"

Početkom mjeseca Renault i njemačka tvrtka Volkswagen prekinuli su razgovore o zajedničkom razvoju pristupačne električne verzije Twinga. Renault je priopćio da je odluku o odabiru kineskog partnera za Twingo donio neovisno o odluci u vezi s VW-om, predsjednik uprave Renaulta Luca de Meo predstavio je planove za električni Twingo krajem prošle godine. Vozilo će se proizvoditi u Europi, najvjerojatnije u Sloveniji, rekao je de Meo na skupštini dioničara ovog mjeseca. Sadašnji Twingo također se proizvodi u Revozu u Novom Mestu.
 

Renaultova odluka da radi s kineskim partnerom ima za cilj naučiti kako brže razvijati električna vozila, kažu stručnjaci. Doista, zapadnoeuropski proizvođači sve se više oslanjaju na inženjere iz drugih zemalja kako bi smanjili troškove. Iako inženjering u Kini nije nužno jeftiniji, trenutačno je najviše tehnoloških otkrića u području električnih vozila, rekao je jedan od stručnjaka za Automotive news Europe.

Konkurentnost prije svega

Europski proizvođači automobila pod pritiskom su modernizacije svojih električnih voznih parkova, baš kao što spori gospodarski rast i smanjenje subvencija opterećuju potražnju za električnim vozilima. U međuvremenu, kineski brendovi šire svoju prisutnost u regiji jeftinijim modelima. BYD planira iduće godine ponuditi svoj model Seagull po cijeni ispod 20.000 eura.

 
Stellantis planira od rujna ponuditi električna vozila, koja su razvijena u suradnji s kineskom tvrtkom Leapmotor, u devet europskih zemalja. Početkom sljedeće godine bit će predstavljena jeftinija verzija Citroena e-C3.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.