Plenković poželio Milanovića, a dobio je Kolakušića, jednako odličnog oratora i novu super zvijezdu suverenista te njih još troje sjajnih suparnika

SRAZ TITANA! Nije dobio Zoku, no morat će zadovoljštinu potražiti u Mislavu!  Plenković: - Milanović je fejk. Ako je hrabar, idemo na izbore. Tu smo u istom kvartu! Bila bi to sjajna sučeljavnja, no i ovako će, jer predsjedniku Vlade u 1. izbornoj jedinici prijete sjajni oponenti.

Redom, Marija Selak Raspudić, Tomislav Tomašević, Arsen Bauk te i od DP-a "licencirani" lider Zagreba, Mislav Kolakušić!

Najzanimljiviji sraz kandidata baš u Zagrebu! Svjetla reflektora najviše će njih obasjavati!

Plenković poželio Milanovića, a dobio je Kolakušića, jednako odličnog oratora i novu super zvijezdu suverenista te njih još troje sjajnih suparnika branimir klarić / start infografika
24. 3. 2024

U izjavi za medije nakon što je nazočio misi na Cvjetnicu u Crkvi sv. Blaža, premijer i predsjednik HDZ-a rekao je kako ne zna koji je od pet subotnjih oporbenih prosvjednih skupova bio slabiji.

"Ne zna se koji je bio slabiji, dakle, razvodnilo se to sve skupa, jer u biti ničega ni nema. Ti pokušaji fabriciranja kriza kojih u Hrvatskoj, realno, nema. Hrvatska danas živi puno bolje nego što se živjelo prije", prokomentirao je.

Iako još kandidacijske liste za 10 izbornih jedinica te na 11. dijasporu i 12. nacionalne manjine nisu službeno objavljene, prema dostupnim informacijama lako je za pretpostaviti tko će od važnijih političkih protagonista biti na čelnim pozicijama.U ovoj našoj prvoj, od 12 sličnih objava, bavimo se 1. izbornom jedinicom, onom zagrebačkom koja osim grada Zagreba obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba. Upravo će najviše pozornosti i svjetla reflektora biti uprte u nju, jer tu će na listi HDZ-a na mjestu broj 1 biti lider HDZ, Andrej Plenković.

Na njoj bi bio i Zoran Milanović da mu kojem slučajem Ustavni sud nije zabranio da se kandidira. No i bez njega bit će to sraz političkih divova. Kakav bi bio da je tu i aktualni predsjednik države možemo samo pretpostaviti. Umjesto Zorana Milanovića na koalicijskoj listi SDP-a bit će tako Dalmatinac, Bračanin Arsen Bauk. Listu Mosta predvodit će jedna dama, Marija Selak Raspudić, onu Možemo Tomislav Tomašević, a Domovinskog pokreta i stranke Pravo i Pravda rođeni Zagrepčanin Mislav Kolakušić. Sasvim sigurno kako će eurozastupnik biti No.1 na listi Prava i Pravde, a sve je izvjesnije kako će u 1. izbornoj listi zastupati i interese Domovinskog pokreta. Mario Radić, zamjenik predsjednika DP jučer je na RTL televiziji izjavio kako će njihov špicem kandidat u Zagrebu biti baš nekadašnji sudac Trgovačkog suda u Zagrebu.

 

Za svaku izbornu jedinicu predstavit ćemo po 5 najizglednijih kandidata za prvo mjesto na kandidacijskoj listi koja imaju najveće šanse da izbore mjesta u Saboru. Hoće li to svima ovima s prve liste koje smo istakli naravno da ovisi o biračima.
Na prošlim izborima koji su održani 2020. godine čak je osam stranaka imalo svoje zastupnike u Saboru. Iz SDP-a u parlament je ušlo njih dvoje, no i Davor Bernardić, baš kao i Nikša Vukas preletjeli su Socijaldemokrate. Na taj način SDP nije imao ni jednog zastupnika iz 1. izborne jedince u Saboru. Interese ljevice zastupaju još i troje članova Možemo, te Daliija Orešković iz SsIP-a. Od 14 izabranih zastupnika 6 njih je došlo s ljevice. Iz HDZ-a tu su Željko Reiner, Ljubica Lukačić (zamjenica Andreja Plenkovića) te Ivan Ćelić koji je pak zamjenik Nine Obuljen Koržinek koja je ministrica kulture. Kao četvrti s desnice tu je Zlatko Hasanbegović koji je iz Bloka, ali bio je na listi Domovinskog pokreta. Neovisna je bila Marija Selak Raspudić, ali na listi Mosta. Pet tako zastupnika ima svojevrsna desnica u Saboru, njih šest ima ljevica, a sa centra u Sabor su ušli još Darko Klasić iz HSLS-a (na HDZ listi) te Anka Mral - Taritaš.

Zanimljiva zapravio izborna jedinica gdje je pola - pola! Pola ih je lijevih, a pola ih je desnih, do sada. Kako će biti ubuduće, uvelike će ovisiti i o njih petero koje smo izdvojili kao protagoniste kampanje u prvoj izbornoj jedinici. Oni sasvim sigurno neće biti olimpijski pobjednici, ali izvjesno je kako će ova petorka sasvim sigurno izboriti mjesto u Saboru! Koliko će još njih povući sa sobom sa svoje liste sasvim je neizvjesno.

 

U prvoj izbornoj jedinici očekuje se politička utakmica koju će predvoditi:


1. Andrej Plenković ispred liste HDZ-a koji je na prošlim izborima osvojio 49.202 glase (28,32 %) što je rezultiralo s 5 mandata.

2. Arsen Bauk ispred liste SDP-a i koalicijskih partnera koja je na prošlim parlamentarnim izborima osvojila 38.701 (22,27%) što je rezultiralo s 3 mandata.

3. Tomislav Tomašević ispred liste MOŽEMO! koja je na prošlim parlamentarnim izborima predvođena Tomislavom Tomaševićem osvojila 36.702 (21,12) glasova i 3 mandata
4. Marija Selak Raspudić ispred liste MOST-a na prošlim je osvojila 14.134 (8,13%) i jedan mandat.
5. Mislav Kolakušić ispred liste DP-a i Pravo i Pravde koji je na izborima za EU parlament u gradu Zagreb osvojio 21.563 glasova (9,56%), a DP na parlamentarnim izborima 15.586 (8,97%) što bi u konačnici na ovim izborima moglo rezultirati sa osvojena 2-3 mandata

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.