Ovo je zemlja u kojoj stanovnici najmanje rade, uživaju i žive najduže

Zar ne bi bilo lijepo živjet baš tamo? Pri odabiru su znanstvenici uzeli u obzir prosječan broj radnih sati tjedno, duljinu godišnjeg odmora, postotak stanovnika koji dobro spavaju noću, prosječni životni vijek stanovnika i osjećaj sreće među stanovnicima.

Ovo je zemlja u kojoj stanovnici najmanje rade, uživaju i žive najduže Waldo Miguez from Pixabay
8. 7. 2024

Sretni građani svakako nisu oni koji se ubijaju poslom, malo zarađuju i nemaju nimalo vremena za sebe; u idealnom scenariju, radili bismo što manje, bili pristojno plaćeni za svoj rad i živjeli što duže. Sudeći po statistici, takva država itekako postoji, a riječ je o Luksemburgu. Luksemburg je kontinentalna država u zapadnoj Europi, graniči s Belgijom, Francuskom i Njemačkom, prostire se na 2.586 km² i ima oko 600.000 stanovnika. Nedavno je zasjela na vrh liste najboljih zemalja za život koju su sastavili znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu. Analizirali su kvalitetu života (Quality of Life) u raznim zemljama svijeta, uzimajući u obzir prosječan broj radnih sati tjedno, duljinu godišnjeg odmora, postotak stanovnika koji dobro spavaju noću, prosječni životni vijek Luksemburga, piše Nova.rs, najbolje je prošao vjerojatno i zbog sustava koji starije osobe nagrađuje sve većim godišnjim odmorom. Tako radnici stariji od 55 godina u prosjeku imaju 36 dana plaćenog godišnjeg odmora u Austriji i na trećem mjestu, gdje građani imaju isto toliko, minimalno 25 dana godišnje najlošije rangirane zemlje, u kojima se puno radi, nakon triju već spomenutih zemalja našle su se prvih deset mjesta na listi Norveška, Finska, Švedska, Francuska, Bjelorusija, Nizozemska i Švicarska. Sjedinjene Američke Države jedva da su dospjele na 87. mjesto, jer radnici uopće nemaju zajamčen plaćeni godišnji odmor, a između ostalog, stanovnici su nezadovoljni i kvalitetom sna, te Kina i Malezija imaju zaista porazan plasman samom repu ljestvice. To su zemlje u kojima ljudi u prosjeku rade 46 sati tjedno, ako već toliko rade, očekivali biste da zaslužuju barem malo više plaćenog dopusta, ali nažalost nije tako, jer u Kini dobivaju. ukupno pet dana plaćenog odsustva, u Meksiku šest, a u Maleziji osam, piše Nova.rs.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.