Hrvati zarađuju 40 % više od Srba, 30 % manje od Slovenaca, 4 x manje od Danaca i 2,5 x manje od Nijemaca

I NISMO TAKO LOŠI! Prosječan Hrvat kući ponese kući plaću od 1150 eura, tek nešto manju od prosječnog građanina Estonije, ali zato Srbi (714), Bosnaci, Hercegovci (652), Makedonci (594) , a posebice Albanci (507) gledaju i nas i zapadni svijet sa velikom zavišću. Na Kosovu plaća svega 446 eura.

U Liechensteinu plaće i 7000 eura, u Danskoj 4159 eura..., a u Albaniji 507, a u BiH 652. Hrvati imaju veću prosječnu plaću i od Latvijaca, Grka, Mađara, Poljaka, Slovaka, Bugara, Rumunja... Gotovo u euro imamo istu prosječnu plaću kao Portugalci.

Hrvati zarađuju 40 % više od Srba, 30 % manje od Slovenaca, 4 x manje od Danaca i 2,5 x manje od Nijemaca TikTok/the.country.guys
31. 10. 2023

Posljedice inflacije sve više pokazuju zube diljem svijeta, a osjećaju ih i Hrvati. Mnogi smatraju da prosječna hrvatska plaća ne odražava povećanje stanarina, hrane i ostalih potrebnih troškova. Zato smo provjerili koliko ona trenutno iznosi i kako nas pozicionira na europskoj financijskoj karti Kako izračunati prosječnu plaću? Iako, prema portalu Euro Dev, postoji više metoda izračuna, najjednostavnija metoda za izračun prosječne plaće je aritmetička sredina – ukupni dohodak nakon oporezivanja podijeljen s ukupnim brojem zaposlenih Prema posljednjim podacima o prosječnim europskim plaćama na Wikipediji su europske zemlje podijeljene u pet skupina: ljubičaste, zelene, plave, narančaste i crvene. U ljubičastoj i zelenoj skupini nalaze se bogatije zemlje, one u kojima prosječna plaća prelazi 3000 eura neto (ljubičasto) ili se kreće između 2000 i 2999 eura (zeleno).

Najbolji su Island, Irska, Švicarska, Luksemburg, Nizozemska, Danska, Norveška, Lihtenštajn i San Marino koji su u ljubičastoj skupini, a Finska, Švedska, Njemačka, Belgija, Velika Britanija, Francuska jednako perspektivna zelena skupina.i Austrija. Među njima je najveća prosječna plaća u Lihtenštajnu, gdje iznosi nešto više od 7000 eura neto.

Lošiji smo od Slovenaca, al' bolji i od Mađara, Poljaka, Latvijaca

Hrvatska spada u zlatnu sredinu plavih zemalja, ali je u njenom donjem domu. Prosječna hrvatska plaća iznosi 1150 eura neto čime se Hrvatska otprilike svrstava uz bok (između ostalih) Estoniji, Češkoj, Italiji, Portugalu, Poljskoj, Mađarskoj, Malti... Slovenska plaća veća je za tristotinjak eura, 1434 eura)

Prilično su skromne prilike na Balkanu, koji gotovo u potpunosti pripada narančastoj skupini. Prosječna plaća na ovom području ne prelazi tisuću, a najlošije među narančastim zemljama prolaze Albanija, Turska i Moldavija, gdje se kreće oko 500 eura neto.

Najgore ekonomske prilike su u zemljama crvene skupine, gdje građani zarađuju manje od 500 eura u prosjeku. To su Bjelorusija, Ukrajina (koja je najslabije rangirana s prosječnom plaćom od 306 eura), Kosovo, Gruzija, Armenija i Azerbajdžan.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.