Točan i na zemlji i u svemiru

Felix Baumgartner se s ruba svemira brzinom zvuka spustio na zemlju. Ovaj epohalni pothvat kojeg su pratili milijuni ljudi diljem svijeta pratio je i Zenith na ruci avanturista

7. 3. 2017

Felix Baumgartner, austrijski avanturista, izveo je povijesni skok! Odvažiti se spustiti slobodnim padom s visine od nevjerojatnih 39.045 m nitko prije njega nikada nije poku- šao. Za ovakav poduhvat nije bilo dovoljno samo biti hrabar i odvažan. Ludost bi bila osloniti se isključivo na veli- ko srce. Činjenica je kako ga Felix Baumgartner ima, no jednako je tako istinito kako su iza njega stali brojni znanstvenici, industrija, mediji, a i financijaši. Pripreme su bile duge, teške, temeljite..., isplanirane do najsitnijih detalja. Ništa se nije smjelo prepustiti slučaju. Bez obzira koliko je let kroz stratosferu i atmosferu bio fascinantan, dojmljiv i kuražan i penjanje balonom na gotovo 40 tisuća metara nadmorske visine bilo je zahtjevno, riskantno, fascinantno...

Baumgartner kao klinac nije previše obećavao. U školi je bio prosječan pa je završio zanat automehaničara. Međutim, ubrzo je pokazao avanturistički duh. S 18 godina je potpisao dugogodišnji ugovor za vojsku gdje je izvježban za tenkista te padobranskog instruktora. 

Nakon završetka službe u vojsci, s iskustvom od 2500 skokova padobranom, počeo se baviti izvođenjem BASE skokova sa planina, mostova, građevina. Proslavio se svjetskim rekordom za skok s zgrade Petronas Twin Towers u Kuala Lumpuru visoke 452 metra, i svjetskim rekordom u BASE skoku s najmanje visine, sa Kipa Krista Iskupitelja u Rio de Janeiru, visokog samo tridesetak metara. Jednu od svojih avantura izveo je i u Hrvatskoj, na Velebitu gdje je padobranom skočio u jamu Mamet. Bio je, naravno, prvi koji se tako nešto usudio. Svjetsku slavu je stekao prošle godine, skokom s ruba svemira, s visine od 39.045 m. Srušio je rekorde za skok s najveće visine, najbrži slobodan pad te rekord u najvišem letu balonom s ljudskom posadom. Tijekom skoka svojim je tijelom kao prvi čovjek u povijesti probio zvučni zid. 

Dakako da nitko ne umanjuje veličanstven poduhvat hrabrog padobranca, ali svega toga ne bi bilo da misija Red Bull Stratos nije osigurala Felixu Baumgartneru najbolju opremu, najkvalitetnije materijale, probrane znanstvenike, rastrošne sponzore... Između ostalih, ogromnu ulogu u ovom poduhvatu imao je i Zenith El Primero, neuništivi sat! 

Zenith i san o letenju su povezani praktično od kada se čovjek usudio dignuti u nebeske visine. Poznati proizvođač kronometarskih instrumenata za civilnu i vojnu avijaciju od pamti vijeka je proizvodio satove koji su dokazivali pouzdanost u ekstremnim uvjetima daleko iznad majke ze- mlje. Primjerice, slavni El Primero je 1970. prešao Atlantski ocean privezan za stajni trap Boeinga 707 na letu AF015 iz Pariza do New Yorka. Unatoč ogromnim promjenama temperature, tlaka i velikim brzinama, mehanizam je bez problema zadržao frekvenciju od 36.000 pokreta na sat i na cilj stigao pokazujući jednako precizno vrijeme kao prije uzlijetanja. 

Prošle je godine Zenith otišao korak dalje, sve do samog ruba svemira. El Primero Stratos Flyback Striking 10th chronograph je na ruci velikog avanturista Felixa Baumgartnera sudjelovao u dosad nikada zabilježenoj misiji skoka padobranom s ruba svemira. Austrijski padobranac u sklopu misi- je nazvane Red Bull Stratos ukrcao se u kabinu balona koji ga je dignuo daleko od zemljine atomosfere. Nakon toga je skočio i u padu prema Zemlji probio zvučni zid te srušio brojne svjetske rekorde. Rekorde u kojima je sudjelovao i ovaj neuništivi sat. Sat koji je prošao ovu nesvakidašnju avanturu nije eksperimentalni ekstravagantni uređaj, već koronometar za svaki dan. Dostupan je u slobodnoj prodaji i uvelike prilagođen svakodnevnim „prizemljenim“ izazovima. Sastoji se od 326 dijelova, kućište ima promjer od 45,5 mm, izrađeno je od nehrđajućeg čelika, isto kao i njegova narukvica, koja je doduše dostupna i u drugoj kombinaciji – crne kože aligatora s dijelovima nehrđajućeg čelika.

Zenith El Primero Stratos Flyback Striking 10th obiluje brojnim funkcijama. Osim sati i minuta koje pokazuju središnje kazaljke, tu su i dodatni mali brojčanici na kojima se prikazuju sekunde... Kronograf mjeri jednu desetinku sekunde, a tu su i pokazivač datuma, te brojčanici za odbrojavanje 60 minuta i 60 sekundi. Odbrojavanje desetinke sekunde kombinirano je s Flyback funkcijom koja je posebno korisna u svijetu avijacije zbog svojeg jednostavnog resetiranja svih funkcija kronografa jednim jednostavnim potezom. Zenith El Primero Stratos Flyback Striking 10th je nastavak uspješne priče čija su najljepša poglavlja ispričana iznad oblaka, no i kada je čvrsto tlo pod nogama ta priča je jednako fascinanta i zanimljiva. 

Andrej Sertić

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.