Neraskidiva veza Rolexa i velikog Paul Newmana

Rolex Cosmograph Daytona je danas jedan od najuspješnijih, najpoznatijih i najprodavanijih satova, a ovaj 40 milimetara velik automatski model opremljen je štopericom koja mjeri 1/8 sekunde

22. 4. 2020

Urari i proizvođači automobila vrlo su rano shvatili da mogu savršeno surađivati. Tako je i Rolex vrlo brzo našao svoju poveznicu sa automobilskom industrijom. Hans Wilsdorf vlasnik Rolexa, bio je jedan od obožavatelja Malcolma Campbella, legende automobilskog sporta koja je postavila brojne rekorde u svojim Blue Bird automobilima. Smatrao je kako on može najbolje prikazati imidž Rolexa. Tako je počela veza između Rolexa i sporta na četiri kotača. Sama Daytona nastala 

je mnogo kasnije. Šezdesetih godina na sat je prvi put stavljen taj natpis kako bi se odala počast sve gledanijim NasCar utrkama. U prva dva desetljeća prodavala se u zaista malim količinama. Druga edicija nastala je u suradnji s Zenithom, od kojeg bi Rolex kupio mehanizme El Primero, modificirao ih te ugrađivao u Daytone. U to vrijeme je sat stekao kultni status.

Aktualni modeli se proizvode s originalnim Rolexovim Oyster Perpetual mehanizmima. Pored klasičnog modela koji je izrađen od nehrđajućeg čelika u ponudi su brojne izvedbe od bijelog, žutog ili ružičastog zlata s kožnim, čeličnim ili s remenima od plemenitih metala. 

Rene Jukic

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.