Zurovec otišao iz Focusa, je li ostavio i novac na koji ima stranka pravo zbog osvojenog mandata u Saboru

PITAMO - Hoće li Zurovec sa sobom odnijeti i najmanje 100.000 eura? Hoće li se odreći i novca i mandata, ili će se podijeliti po pola!? 100.000 razloga za rat u Fokusu! Sad se zna sve tko kuda ide, a nitko ne spominje GDJE ĆE NOVAC?

 U sjeni raskola Davora Nađija i Daria Zurovca skriva se borba za novac i "tezoro - pravo bogatstvo" od najmanje 46.000 eura godišnje koliko Sabor isplaćuje strankama samo na osnovu jednog osvojenog mandata te još minimum 47.000 eura koliko iznosi samo neto plaća..., a gdje su još razno razni dodaci za unapređenje parlamentarnog života...

Pitali smo Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav pri Saboru što se dešava u slučaju kad stranka izgubi status u Parlamentu.

Zurovec otišao iz Focusa, je li ostavio i novac na koji ima stranka pravo zbog osvojenog mandata u Saboru Patrik Macek/PIXSELL
24. 8. 2024

Osim političkih igara u stranci Focus na djelu je i borba za pravo bogatstvo koje pripada, da li samo stranci, po osvojenom jednom mandatu u Saboru.

Naime, sve stranke izdašno su financirane od strane Države i nije samo plaća saborskog zastupnika jedini izvor financiranja parlamentarne stranke. Kako je Vlada nedavno odlučila povisiti plaće državnim djelatnicima, pa i saborskim zastupnicima za nevjerojatnih 83 posto tako se ovaj posao naglo pokazuje kao lukurativan. Prosječna neto plaća saborskog  zastupnika tako bi trebala iznositi približno 3800 eura. To znači kako će oni godišnje bez razno raznih dodataka, dnevnica, privilegija, putnih troškova zarađivati najmanje 47.000 eura neto.

Ni jednom jedinom rečenicom Zurovec nije kazao da će se odreći saborskog mandata, a samim tima i novca koji pripada saborskog zastupniku. No, u današnjem obraćanju javnosti kazao je kako Focus ima ozbiljno visok kredit i kako će ga moći vraćati i zbog činjenice što će mu se najvjerojatnije i dalje dostavljati novac za političko djelovanje kao službenoj parlamentarnoj političkoj stranci.

No je li tome baš tako?

Uputili smo pitanja Hrvatskom saboru, točnije Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav ne bi li saznali ima li neparlamentarna stranka i dalje pravo na parlamentarni novac. Odgovor čim dobijemo, objaviti ćemo, a pitanja su sljedeća:

1. U slučaju da saborski zastupnici izabrani na listi jedne stranke promijene istu za vrijeme trajanja saborskog mandata, da li sredstva namijenjena za financiranje slijede mandat, ili ostaju političkoj stranci kojoj je pripadao zastupnik u trenutku njegova izbora?

2. U slučaju da politička stranka koja je osvojila mandat u Hrvatskom saboru tijekom trajanja mandata ostane bez saborskih zastupnika u potpunosti (promjena stranke zastupnika, odlazak u nezavisne, ostavke, mirovanja…) nastavlja li takva politička stranka primati naknadu za zastupnike, iako nema zastupnika u Hrvatskom saboru?

Milanoviću plaća od 5716 eura, Plenkoviću 5269, Zurovcu 3800

Porast osnovice za 83 posto donosi Milanoviću povišicu od 2128 eura pa će u konačnici imati plaću od čak 5716 eura neto, a to je porast od 59,35 posto. Andreju Plenkoviću će plaća pak porasti 61,23 posto i trebala bi iznositi oko 5269 eura, a to je 2006 eura više nego što ima danas. Dario Zurovec imati će plaću od 3800 eura, naravno ukoliko mandat ne prepusti nekome od članove stranke Fokus koji su bili na njegovoj izbornoj listi.

Plaće će rasti i državnim tajnicima. Tako će najdugovječnijem, HDZ-ovcu Ivi Milatiću, plaća porasti za 1609 eura i iznositi 3884 eura neto.

Osnovica držanve plaće nije mijenjana od 2014. godine, a mogla bi porasti sa 515,7 eura i na gotovo 1000 eura bruto!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.