Čega se najviše plaše vozačice? Žene kritične prema agresiji na cestama, predlažu strože kazne

Više od tri četvrtine vozačica smatra da je agresija u prometu ozbiljan problem i da je i dalje u porastu.
 

Čega se najviše plaše vozačice? Žene kritične prema agresiji na cestama, predlažu strože kazne pexels-cleytonewerton
25. 6. 2024

Napisao: Matjaž Gregorič

Na Međunarodni dan vozačica 24. lipnja upozoreno da je na cestama previše agresivnog ponašanja i to dosta izraženo spram pripadnica ljepšega spola. Prema nedavnom istraživanju češkog internetskog časopisa Zena v aute.cz, koje je obuhvatilo 1485 vozačica diljem svijeta, njih 78 posto smatra da je agresija na cesti ozbiljan problem, a 69 posto ispitanika uvjereno je da je agresija na cesti u porastu održan u svibnju 2024. u 20 zemalja diljem svijeta (Australija, Austrija, Belgija, Kolumbija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Indija, Italija, Novi Zeland, Pakistan, Poljska, Srbija, Španjolska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo Kraljevstvo i SAD). "Upitnikom smo analizirali kako se vozačice osjećaju, čega se boje, kako se ponašaju za volanom i na cestama. Rezultati ankete su izvanredni", kaže Sabina Kvášová, glavna urednica časopisa Zena na aute.cz.

Čega se najviše plaše vozačice?

Prema studiji, tri su glavne teme koje brinu žene za volanom. To su agresivni vozači (22%), nesreće (20%) i vožnja uz smanjenu vidljivost (20%), zatim proklizavanje (13%) i nalet na životinje (9%). Oko 16% ispitanika smatra da je zabrinutost zbog prometne situacije opravdana. Zanimljivo je pogledati odgovore koji se razlikuju od zemlje do zemlje. Primjerice, ispitanice iz SAD-a (82%), Španjolske (31%) i Poljske (38%) navode agresivne vozače kao svoju glavnu brigu tijekom vožnje. Nesreće su predstavljene kao glavni strah u odgovorima iz Italije (51%), Poljske (35%) i Njemačke (31%). Vožnja u uvjetima smanjene vidljivosti glavna je briga vozačica iz Ujedinjenog Kraljevstva (52%), Njemačke (50%) i Poljske (20%).

I kakva rječenja predlažu

Na pitanje koje mjere treba poduzeti protiv cestovnih agresora, vozačice diljem svijeta uglavnom su za stroge kazne (45%), specijalizirani program psihološke terapije (27%), obuku budućih vozača (20%) i preventivne radnje. (6%).  Stroge kazne za agresivne vozače najviše podržavaju vozačice u Danskoj i Srbiji (97%), a slijede ih SAD (54%) i Italija (50%). Obaveza prolaska kroz specijalizirani program psihološke terapije za vozače i naknadne psihološke procjene mentalne sposobnosti vozača ima snažnu podršku u Danskoj i Srbiji (97%), SAD-u (54%) te Poljskoj i Kolumbiji (50%).

Budući vozači trebali bi biti svjesni rizika povezanih s agresijom na cesti tijekom obuke - takvu mjeru podržavaju Ujedinjeno Kraljevstvo (43%), Italija (42%) i Španjolska (30%). Preventivne kampanje o opasnostima agresije u svojim odgovorima navode uglavnom ispitanice iz SAD-a (45%), Poljske (37%) i Njemačke (24%) je dan koji zagovara mobilnost kao neotuđivo pravo koja doprinosi slobodi, dostojanstvu te osobnom i profesionalnom razvoju žena. Vožnja otvara vrata neovisnosti za milijune žena diljem svijeta, traženje bolje budućnosti, postizanje pravednijih životnih uvjeta i praćenje njihove strasti prema motosportu. Međunarodni dan vozačica također je razlog za razmišljanje. Mnoge žene još uvijek osjećaju da ih partneri kontroliraju kada voze ili koriste samo drugi obiteljski automobil. Danas žene utječu na više od 80% kupnje automobila u razvijenim zemljama. Ovaj broj će se nastaviti povećavati u nadolazećim godinama.
 

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.