Spektakularan i zastrašujući video: Olujne munje koje oduzimaju dah preplašile ljude (VIDEO)

Društvenim mrežama šire se zadivljujuće snimke grmljavinskih oluja koje su izazvale spektakularni svjetlosni show iznad vulkana Volcán de Fuego u Gvatemali.

Znanstvenici su objasnili kako dolazi do ovako neobične pojave.

Spektakularan i zastrašujući video: Olujne munje koje oduzimaju dah preplašile ljude (VIDEO) Facebook/Follow No One/posnetek zaslona
27. 6. 2024

Društvenim mrežama šire se zadivljujuće snimke grmljavinskih oluja koje su izazvale spektakularni svjetlosni show iznad vulkana Volcán de Fuego u Gvatemali. Sve je počelo kada je vrh vulkana, koji je prije toga eruptirao, pogodio grom. U tom trenutku erupciju je promatralo mnoštvo ljudi koji su neočekivano svjedočili još uzbudljivijim prizorima nego što su se nadali. Mnogi su zabilježili događaj.

le

Iako možda mislite drugačije, vjerojatnost takvog događaja nije tako mala kao što se čini. Zbog fizikalnih principa, svaka vulkanska erupcija može izazvati munju. Kada vulkani eruptiraju, izbacuju plinove, lavu, kamenje i pepeo u zrak, a čestice pepela trljaju se jedna o drugu, proizvodeći statički elektricitet na sličan način kao što se elektricitet stvara trljanjem balona o vuneni džemper. Vulkani stoga mogu stvarati vlastite munje, piše Fox News. Čestice pepela trljaju se jedna o drugu, a njihovi atomi emitiraju ili primaju elektrone, što rezultira pozitivno i negativno nabijenim područjima. Atomi žele zadržati neutralni naboj, pa višak elektrona u negativno nabijenom dijelu plijena "skače" u pozitivno nabijeno područje. To privremeno uspostavlja ravnotežu, proizvodeći munje, objasnili su znanstvenici iz Centra za proučavanje aktivnih vulkana na Sveučilištu Hawaii u Hilu.

Ista stvar se događa tijekom normalnih oluja, osim što umjesto pepela postoje čestice vode i leda. Nacionalni institut za seizmologiju, vulkanologiju, meteorologiju i hidrologiju u Gvatemali izvijestio je da je vulkanska erupcija koja se dogodila u svibnju bila odnesena pepelom. čestica i zagrijanih plinova visine oko 300 metara. Studija iz 2013. pokazala je da električki nabijene čestice pepela mogu putovati stotinama kilometara daleko, piše spomenuti medij, piše Fox News.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.