Idete li na odmor na more? Ne tražite hlađenje u moru (temperature blizu 30 stupnjeva Celzijusa)

Toplinski val još uvijek traje. I trajati će još neko duže vrijeme, zapravo nimalo čudno za ovo doba godine. I 1938. zabilježene su tako visoke, čak i još više temperature i zraka i mora.

Najtoplije je na Mljetu, gdje je more ujutro bilo na 29,3 stupnja. Na Rabu su morske mjerne postaje pokazale 27,5 stupnjeva, u Splitu i Dubrovniku 27, a u Rovinju 26,8 stupnjeva.

Idete li na odmor na more? Ne tražite hlađenje u moru (temperature blizu 30 stupnjeva Celzijusa) Greg Raynal / Pixabay
13. 7. 2024

Velike vrućine koje ovih dana haraju Hrvatskom i ostalim zemljama regije uzrokovale su nagli porast temperature mora duž jadranske obale.

Ove se ponegdje na Jadranu približavaju 30 Celzijevih stupnjeva. Zbog visokih temperatura Hrvatska je danas, kao i u četvrtak, u minusu, a toplinski val neće popustiti ni u subotu U Puli je u 8 sati ujutro bilo 28,1 Celzijev stupanj, a na Krku i u Crikvenici bila je oko 27,5 , podaci su Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Najtoplije je Malo jezero na Mljetu, gdje je voda ujutro imala 29,3 stupnja. Na Rabu su morske mjerne postaje pokazale 27,5 stupnjeva, u Splitu i Dubrovniku 27, a u Rovinju 26,8 stupnjeva.

Najhladnije je jutro bilo u Šibeniku s 25 stupnjeva. Malo manje od 26 stupnjeva izmjereno je i na Hvaru, Zadru i Malom Lošinju. U Hrvatskoj je rekordna temperatura mora zabilježena 30. srpnja 2015. kada je voda u Malom jezeru na Mljetu iznosila 31,1 stupanj.

DHMZ je za danas i subotu izdao crveno upozorenje na vremenske uvjete koje vrijedi za sve krajeve zemlje. Tijekom dana, prema prognozama, temperatura zraka ponegdje će dosezati 38 stupnjeva, a u pojedinim gradovima na obali ni noću se neće spuštati ispod 25 stupnjeva danas će dosezati 41 stupanj Celzijusa, dok će se drugdje kretati između 34 i 39 stupnjeva. Velike vrućine harat će Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Kosovo i Albaniju barem do kraja tjedna, s temperaturama i do 40 stupnjeva.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.