Imali smo sreće! Ispucalo se u Sloveniji, nevrijeme poharalo sjeveroistok, a najgore je bilo u Dravogradu, Solčavi, Lašku i Mozirju...

Vremenske (ne)prilike nisu dale spavati Slovencima: tuča, poplavljeni objekti, odroni... u Logarskoj dolini spašeno je dvoje planinara, a lavina je zatrpala put prema slapu Rinka u Logarskoj dolini... Gdje je bilo najgore?

Imali smo sreće! Ispucalo se u Sloveniji, nevrijeme poharalo sjeveroistok, a najgore je bilo u Dravogradu, Solčavi, Lašku i Mozirju... Facebook/Občina Muta
20. 7. 2024

Obilne padaline u petak navečer i u noći na subotu izazvale su brojne probleme na području regionalnih centara za obavješćivanje Slovenj Gradec, Kranj, Ljubljana, Celje, Maribor, Novo mesto i Brežice, a ukupno je zabilježeno oko 200 događaja. Ponegdje je padala i tuča. Vatrogasci 49 dobrovoljnih društava vatrogasnih društava i sedam profesionalnih vatrogasnih postrojbi morali su zbog oborinskih voda ispumpavati vodu iz stambenih, gospodarskih i drugih objekata, priopćio je i Centar za obveštavanje Republike Slovenije.
 

U općini Dravograd kiša je pokrenula dva klizišta, jedno je zatvorilo magistralnu cestu Radlje-Dravograd, drugo je zaprijetilo stambenom objektu u mjestu Bukovje. Hudournik je u Sv. U općini Dravograd odnijelo je most do farme, a u općini Mozirje odnijelo je cestu i poplavilo stambenu zgradu, a u jednoj je vatra oštetila fasadu i krovište stambena zgrada. Zbog raskvašenog terena došlo je do pada stabala koja su blokirala prometnice, oštetila kuće i osobna vozila, javlja Centar za obavješćivanje.
 

Jako nevrijeme zahvatilo je i općine Solčava, Laško i Mozirje. Prema riječima gradonačelnice Solčave Katarine Prelesnik, u Logarskoj dolini spašeno je dvoje planinara, a lavina je zatrpala put prema slapu Rinka u Logarskoj dolini. Problema ima i zbog brojnih torrenta. Cesta prema slapu Rinka zatvorena je za promet od Logarskog kota nadalje. Na njoj ima mnogo kamenja koje će se, prema riječima gradonačelnika, pokušati ukloniti sljedećih dana. Rijeka Savinja nije previše narasla pa je ostala u svom koritu S jakim nevremenom suočili su se i u Općini Laško. Prema riječima Mateja Špilera, zapovjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Laško, Savinja je ostala u koritu, a probleme stvaraju oborinske vode koje su poplavile tamošnji Dom za starije i nemoćne osobe i Thermanu Laško, pa se voda morala ispumpavati. Također i državna cesta. Poplavljeno je Celje-Zidani Most, kao i neki podvožnjaci. Poplavljena je i prilazna cesta Toplicama Laško. Vatrogasci su već sanirali posljedice nevremena. Gradonačelnik Mozira Ivan Suhoveršnik rekao je da je u petak navečer najteže bilo u naselju Lepa Njiva, gdje je bujica Ljubija poplavila cestu, a poplavljene su i tri kuće. Šteta je velika, procijenio je. Nadležne službe već su na terenu i uklanjaju kamenje s ceste na Lepoj Njivi. Nevrijeme je izazvalo neugodnosti i u općinama Šoštanj i Velenje.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.