Ako vas policija uhvati, a kod sebe nemate 1260 eura, posljedice mogu biti vrlo radikalne

U Belgiji prosječno deset stranih vozača svaki dan bude uhvaćeno u vožnji pod utjecajem alkohola. Mnogi uspješno izbjegavaju plaćanje kazni, jer neplaćenih kazni ima za oko 10 milijuna eura. Država se stoga odlučila na radikalnu mjeru.

Fotografija je simbolična. Bor Slana/Bobo
14. 10. 2024

Strani vozači koji budu uhvaćeni pod utjecajem alkohola ili droga na belgijskim cestama od 1. siječnja 2025. morat će odmah platiti polog od 1260 eura. Ako to ne učine, morat će ostaviti svoj automobil kao osiguranje, te platiti troškove vuče i skladištenja.

Policija će zadržati automobil 96 sati. Ako iznos jamčevine još uvijek nije plaćen tijekom tog vremena, tužiteljstvo može odlučiti zaplijeniti vozilo. Ako sud kasnije vozača oslobodi krivnje, jamčevina će mu biti vraćena.

Stranci koji najuspješnije izbjegavaju plaćanje kazni u Belgiji su Bugari koji plate samo 27 posto izrečenih kazni, slijede Španjolci s 30 posto, Poljaci s 36 posto te Portugalci koji svoje kazne plate samo u 37 posto.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.