Čak 11 EU država ima stariji vozni park od Hrvata, najmlađe aute voze Luksemburžani i Austrijanci, a najstarije Česi, Grci i Estonci

I ne stojimo tako loše kao što se priča! S prosječnom starošću auta od 13 godina Hrvati su na 16 mjestu top ljestvice starosti voznog parka. Od nas starije aute voze Španjolci, Portugalci, Mađari. Slovaci...

I ne, Nijemci nisu na vrhu po broju auta per capita, već Poljaci. Tko bi rekao da je  slovenski vozni park u prosjeku samo dvije godine mlađi od hrvatskog.

Čak 11 EU država ima stariji vozni park od Hrvata, najmlađe aute voze Luksemburžani i Austrijanci, a najstarije Česi, Grci i Estonci Romeo Ibrišević
23. 10. 2023

Napisala: Nika Arsovska


U Europskoj uniji (EU) registrirano je 250 milijuna osobnih automobila, a prema posljednjim podacima njihova prosječna starost je 12 godina.

 
Podaci su to analize europske udruge ACEA, koja je dio veće studije pod nazivom Automobilska industrija 2023/2024.

Prema istraživanju, prosječna starost lakih gospodarskih vozila u EU je 12 godina, dok su autobusi (12,7 godina) i kamioni nešto stariji (14,2 godine).
 

A koliko su visoko na listi rangirani Hrvati? Prema spomenutim podacima, Hrvati voze nešto malo starije automobile od europskog prosjeka, jer je prosječna starost osobnih vozila na hrvatsskim cestama 13 godina, usporedbe radi, u Njemačkoj je 10,1 godina, u Austriji 8,7 godina, a u Sloveniji 11 godina.

Prosječna starost lakih transportnih vozila i autobusa u Hrvatskoj je 11,7 , a u Sloveniji je 9,9 godina, a kamiona 9,7 godina. U Hrvatskoj prosječno su kamioni stari 14,7 godine, što je gotovo kao europski prosjek.

Najlošije na ljestvici sstoje Grci s prosječnom dobi od 17 godina, a slijede Estonci sa 16,8 godina. U Grčkoj je također najveća prosječna starost vozila – prosječna starost lakih transportnih vozila (20,8 godina), kamioni (22,7 godina) i autobusi (19 godina). S druge strane, vrh ljestvice ne iznenađuje, najmanja prosječna starost osobnih automobila je u Luksemburgu. Zahvaljujući visokom životnom standardu, prosječna starost osobnih automobila je 7,6 godina, a vrlo visoko na listi su i Austrijanci (8,7 godina).
 

Zanimljiv je i podatak o broju registriranih automobila na tisuću stanovnika. Ako mislite da Njemačka dominira ovim pokazateljima, varate se.

Najviše automobila na tisuću stanovnika registrirano je u Poljskoj - 796.

Prosjek Europske unije je 651, a Hrvati su debelo ispod prosjeka sa samo 499 automobila je 1000 stanovnika. Od nas su lošiji samo Mađari, Rumunji i Latvijci. Slovenci su tek malo ispod prosjeka sa 634 registrirana automobila na 1000 stanovnika.

Preberite 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.