VIDEO: Definitivno, Honda Jazz e je najmanji auto s najvećom mogućom sigurnošću - 5 Euro NCAP zvjezdica

Sve što se dalo osvojiti u Euro NCAP sigurnosnom testu osvojio je samo po dimanzijama mali auto. Honda Jazz e:HEV osvojila je maksimalnih 5 zvjezdica i zbog novog središnje airbaga, zatim sigurnosnog sustav aktivne sigurnosti, srazu u sudaru s drugim vozilima te na utjecaj sudara na putnike u vozilima

VIDEO: Definitivno, Honda Jazz e je najmanji auto s najvećom mogućom sigurnošću - 5 Euro NCAP zvjezdica Honda Press
12. 11. 2020

Nova Honda Jazz e: HEV nagrađena je maksimalnom ocjenom od pet zvjezdica u najnovijem krugu Euro NCAP sigurnosnih testova, koji uvode niz rigoroznih novih ocjena. Honda Jazz ima potpuno novu naprednu strukturu karoserije i uključuje standardno sveobuhvatan paket aktivnih sigurnosnih tehnologija. Ova kombinacija pažljivo integriranih značajki aktivne i pasivne sigurnosti jača reputaciju modela kao jednog od najsigurnijih europskih osobnih automobila.

Dostupan isključivo s hibridnim pogonskim agregatom, nova Honda Jazz prvi je Hondin model u Europi koji standardno ima prednji središnji zračni jastuk. Zračni jastuk ugrađen je u stražnji dio vozačevog sjedala i širi se u prostor između vozača i suvozača, ublažavajući mogućnost da se glave putnika na prednjim sjedalima izravno sudare u slučaju bočnog sudara.

Kako bi se osiguralo da je zračni jastuk točno postavljen kako bi pružio maksimalnu zaštitu tijekom aktiviranja, zračni jastuk koristi tri pričvrsne točke koje usmjeravaju napuhivanje zračnog jastuka oko vozača.

Novi prednji središnji zračni jastuk radi u kombinaciji sa zatezačima sigurnosnih pojaseva koji postižu smanjenje bočnog kretanja vozača i suvozača, a dodatno su podržani središnjim naslonom za ruku koji je dodatno povišen. Nove tehnologije mogu značajno smanjiti ozljede glave vozača i suvozača.

Ovaj novi zračni jastuk jedan je od 10 ugrađenih u Hondu Jazz e: HEV, a koja je opremljena sustavom zračnih jastuka i na stražnjim sjedalima. Jedinstveni dvostruki zračni jastuci, ugrađeni su u jastuk stražnjih sjedala. Aktiviraju se kako bi zaštitili putnike straga od udaraca o vrata i C-stup u slučaju bočnih sudara. Zračni jastuci su kompaktnih dimenzija kako se ne bi umanjila jedinstvena funkcija čarobnih sjedala.

Pasivna sigurnost Honde Jazz e:HEV upotpunjena je  sustavom Honda SENSING, tehnologijom aktivne sigurnosti i pomoći vozaču, a sustav se sastoji od slijedećih komponenti:
CMBS sustav prevencije sudara
Prilikom pojave opasnosti od sudara s vozilom ili pješakom ispred Vas, CMBS sustav upozorava na nastalu opasnost te započinje s kočenjem kako bi reducirao jačinu sraza.

Sustav upozorenja pri napuštanju prometnog traka
Ovaj sustav upozorava zvučnim i vizualnim signalima prilikom nenamjernog prelaska preko lijeve ili desne razdjelne crte prometnog traka (prelaska bez uključivanja pokazivača smjera).

Sustav izbjegavanja izlijetanja
Kamera smještena iza vjetrobranskog stakla prati Vašu vožnju te prepoznaje vjerojatnost izlijetanja. Sustav pri tome koristi električni servo upravljač kako bi korigirao smjer vozila i zadržao vozilo na cesti. U pojedinim slučajevima sustav može i samostalno kočiti.

Sustav detekcije i praćenja prometnog traka
Ovaj sustav Vam pomaže zadržati vozilo u sredini prometnog traka te Vam tako omogućuje manje stresnu vožnju na autocesti bez potrebe za neprestanim korekcijama upravljača.

Sustav prepoznavanja prometnih znakova
Sustav čita prometne znakove i prikazuje ih na multiinformacijskom ekranu. Istovremeno može prikazivati do dva prometna znaka.

Inteligentni limitator brzine
Kombinira sve prednosti klasičnog limitatora brzine i sustava prepoznavanja prometnih znakova na način da automatski postavlja maksimalnu brzinu sukladno ograničenjima.

Inteligentni prilagodljivi tempomat
Ovaj sustav konstantno motri promet ispred vozila te prilagođava brzinu Honde Jazz e: HEV trenutnoj situaciji. Omogućuje održavanje konstantne udaljenosti vozila ispred Vas bez Vaše intervencije.

Prilagodljivi tempomat sa sustavom praćenja vozila pri niskim brzinama
Ovaj sustav održava postavljenu brzinu i razmak do vozila ispred. Ako se vozilo ispred zaustavi, sustav će zaustaviti Hondu Jazz e: HEV bez doticanja papučice kočnice. Kada vozilo ispred ponovno krene, dovoljno je pritisnuti papučicu gasa kako bi ponovno aktivirali sustav.

Prilikom dizajniranja i razvoja najnovije Honde Jazz e: HEV, Hondini inženjeri upotrijebili su Advanced Compatibility Engineering (ACE) tehnologiju karoserije vozila, koja čini temelj za izvrsne sigurnosne performanse. ACE tehnologija pomaže ravnomjernoj raspodjeli energije sudara po prednjem dijelu vozila, a također smanjuje energiju sudara koja se prenosi u drugo vozilo.

"Sigurnost nam je od najveće važnosti i drago nam je što je automobil dobio maksimalnih pet zvjezdica u novom postupku testiranja Euro NCAP-a", komentirao je Takeki Tanaka, voditelj projekta nove Honde Jazz e: HEV. „Potpunim reinženjeringom uspjeli smo ugraditi najnapredneije nove tehnologije i najnovije značajke pasivne sigurnosti kako bismo pružili izuzetnu zaštitu kod svih vrsta sudara. Uz dodatak najnaprednih sigurnosnih značajki i sustava pomoći vozaču kao standard kod svih paketa opreme, osigurali smo da Jazz ostane jedan od najsigurnijih automobila u svojoj klasi. Ključna nova značajka novog Jazz-a je poboljšana panoramska vidljivost prednjeg vjetrobranskog stakla i ponosni smo što smo to postigli bez ugrožavanja ukupnih sigurnosnih performansi prilikom sudara - to je nešto što nećete pronaći ni u jednom drugom automobilu"

Stroži protokoli ispitivanja Euro NCAP-a procjenjuju utjecaj sila sudara u slučaju nesreće. Značajan element NCAP-ove procjene razmatra ima li Jazz sposobnost da zaštiti svoje putnike i smanji utjecaj na drugo vozilo koje je sudjelovalo u sudaru. Procjena zahtijeva da se sile sudara usmjere na one dijelove konstrukcije automobila gdje se energija može učinkovito i sigurno apsorbirati, ostavljajući putnički prostor netaknutim. Novi testovi također proširuju opseg bočnih procjena sudara i istražuju sigurnost nakon sudara. Standardi koji se primjenjuju na autonomne sustave kočenja u nuždi također su revidirani, a ispitivanja se sada provode i na sustavima upozorenja vozača.

Posljednja generacija Honde Jazz e: HEV predstavljena je u cijeloj Europi tijekom ljeta 2020. godine s profinjenim hibridnim pogonskim agregatom koji potvrđuje predanost Honde da elektrificira 100% svojih europskih modela automobila do 2022. godine.

Definitivno, Honda Jazz e je najmanji auto s najvećom sigurnošću - 5 Euro NCAP zvjezdica - Sve što se dalo osvojiti u Euro NCAP sigurnosnom testu osvojio je samo po dimanzijama mali auto. Honda Jazz e:HEV osvojila je maksimalnih 5 zvjezdica i zbog novog središnje airbaga, zatim sigurnosnog sustav aktivne sigurnosti, srazu u sudaru s drugim vozilima te na utjecaj sudara na putnike u vozilima

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.