Danas Britanci, a u nedjelju Francuzi iz temelja mijenjanju Europu, ništa više neće biti kao do sada

Ovako nešto se u Britaniji nije dogodilo 14 godina, a u Francuskoj i više od stoljeća! Laburistima Keira Starmera smiješi se povijesna pobjeda. Sunak kao i Macron doživjeti će debakl!

Britanci danas izlaze na parlamentarne izbore koji će, prema prognozama, donijeti promjenu vlasti nakon 14 godina konzervativne vlade.  

Britain's Prime Minister Rishi Sunak walks with Labour Party leader Sir Keir Starmer through the Central Lobby at the Palace of Westminster ahead of the State Opening of Parliament in the House of Lords, in London, Britain, November 7, 2023. Stefan Rousseau/Pool via REUTERS Photo: POOL/REUTERS Reuters / Pixsell
4. 7. 2024

Ankete predviđaju da će laburisti osvojiti oko 40 posto glasova, a konzervativci oko 20 posto, teško je prognozirati, budući da u Velikoj Britaniji mjesto zauzima pobjednik u 650 izbornih jedinica. dok su ostali glasovi izgubljeni. Procjenjuje se da bi laburisti, koji su u sadašnjem mandatu imali 205 mjesta, mogli osvojiti rekordan broj zastupnika, možda čak i više od 400.

S druge strane, broj članova konzervativaca. donjeg doma parlamenta mogli bi pasti i nakon velike pobjede 2019., kada su osvojili 365 mjesta ispod 100. Glavne teme predizborne kampanje bile su loše stanje u zdravstvu, visoki troškovi života i loši ekonomski pokazatelji , za što su mnogi krivili vladu. Sunak, koji je na čelu vlade tek od listopada 2022., uvjerio ih je da njegov ekonomski plan funkcionira, što dokazuje nedavni pad inflacije na najnižu razinu u tri godine, čije je vodstvo preuzeo Reform UK bivšeg zagovornika Brexita Nigela Faragea u lipnju, no zbog izbornog sustava ne smatra se vrlo vjerojatnim da bi stranka ozbiljnije ugrozila položaj konzervativaca u parlamentu sati, kada će biti poznati rezultati paralelnih izbora.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.