Svaki četvrti vozi u "japankama": "Natikače neka ostanu na plaži tijekom vožnje"

Mogu izazvati ogromne probleme, stoga kad voziš, ne vozi u natikačama!  
Iz Agencije za sigurnost prometa upozoravaju na primjerenu obuću u vožnji ljeti.

Svaki četvrti vozi u "japankama": "Natikače neka ostanu na plaži tijekom vožnje" Pexel from Pixabay
16. 7. 2024

Tijekom ljeta mnogi vozači za volan vole sjesti u lakšim cipelama, što ne omogućuje potpuno sigurnu vožnju, upozorila je Agencija za sigurnost prometa (AVP). U priopćenju su vozače zamolili da umjesto japanki u vožnji nose prikladniju obuću, odnosno udobnu i laganu obuću koja čvrsto obujmljuje stopalo i potplat. Ova popularna obuća ne dopušta vozačima da uvijek pravilno i sigurno reagiraju. Naime, čvrsto sjedaju na nogu i lako skliznu s noge, a ujedno i s kočionog žlijeba.

Glatka površina može značiti da će stopalo skliznuti s potplata, što je posebno alarmantno pri naglom kočenju, a također upozorava da ni bosi vozači ne mogu osigurati ravnomjernu raspodjelu sile, posebno na papučici kočnice. Noga također lakše sklizne s papučice, osobito ako nema rebrasti uzorak Sukladno zakonu o pravilima prometa na cestama, vozač se mora suzdržati od bilo kakvog ponašanja koje bi umanjilo sposobnost upravljanja vozilom. Ako policajac smatra da obuća to ne dopušta vozaču, AVP također procjenjuje da su sportske cipele koje nemaju preširok potplat dobar izbor. Vozačima koji ne mogu nositi čarape i sportsku obuću tijekom velikih vrućina savjetuje se da iza sjedala imaju udobne cipele za vožnju kako bi se mogli brzo obuti prije vožnje.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.