Trenutak kada su pande blizanke prvi put otvorile oči snimljen je u zoološkom vrtu (pogledajte ovaj snimak)

Berlin je krajem kolovoza razveselio rođenjem pandi blizanki. Posjetiteljima su pokazali nevjerojatan video kako su nedavno prvi put ugledali svijet...

Trenutak kada su pande blizanke prvi put otvorile oči snimljen je u zoološkom vrtu (pogledajte ovaj snimak) ZOO Berlin/Facebook
14. 10. 2024

Ovo ljeto bilo je posebno posebno za zoološki vrt u Berlinu jer su 24. kolovoza dočekali pande blizance. Do sada su se psić i njihova 11-godišnja majka Meng Meng čuvali daleko od očiju posjetitelja, no polako će se to promijeniti. Od 16. listopada obitelj će biti izložena javnosti. 

Od dana kada su se okotile dvije pande svakodnevno su pažljivo nadzirane od strane stručnjaka. "Jako sam sretan što je pandama tako dobro i što ćemo svoju radost uskoro moći podijeliti s posjetiteljima. Vidjeti bebu pande uživo nešto je nevjerojatno, čak i za veterana poput mene", rekao je tamošnji direktor dr. sc. Andreas Knieriem.

Prema njegovim riječima, ljubitelji pandi jedva čekaju dan kada će ih moći upoznati. Do tada se moraju zadovoljiti snimkama koje dijele u berlinskom zoološkom vrtu, a jedna od nedavnih prilično je nevjerojatna. Snimili su kako mladunci prvi put otvaraju oči.

Mladunci pande prvi put otvore oči između 6 i 8 tjedana nakon rođenja. Rađaju se potpuno slijepi i također vrlo mali, teški samo oko 100 grama. Čak i kada konačno otvore oči, njihov vid je još uvijek nedovoljno razvijen i potrebno je neko vrijeme da se pande potpuno razviju i vide svijet u svim njegovim bojama.

Pande obično okote jedno ili dva mladunca. Budući da se radi o ugroženoj vrsti, svako štene se željno iščekuje i brižno štiti. Kod blizanaca, u prirodi ženka često brine samo o jednom mladunčetu, a drugog odbaci zbog nedostatka energije. Na taj način preživljavaju samo najjači, ali u zoološkom vrtu uz podršku stručnjaka to se ne događa.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.