Požarima u Dalmaciji se ne nazire kraj: Zastrašujući vatreni plamenovi gutaju sve pred sobom (FOTO i VIDEO)

I Sky News donosi potresne priče iz vatrom poharane Dalmacije. Na terenu je gotovo tisuću vatrogasaca iz cijele Dalmacije i dobrog dijela cijele Hrvatske. Samo u jednom danu bilo je preko 200 naleta kanadera...

Požarima u Dalmaciji se ne nazire kraj: Zastrašujući vatreni plamenovi gutaju sve pred sobom (FOTO i VIDEO) Nikola Novak/Twitter
2. 8. 2024

Hrvatski vatrogasci već se četvrti dan bore s požarima velikih razmjera u Dalmaciji. Na terenu je nekoliko stotina vatrogasaca iz cijele Dalmacije, ali i iz unutrašnjosti zemlje, koji se bore s požarom u Tučepima kod Makarske i požarom kod Trogira.

Naselja za sada nisu ugrožena. U Tučepima kod Makarske u utorak se smirila situacija u kojoj je izgorjelo više od 400 hektara površine. Nenamjerno ju je izazvao jedan pčelar, zbog čega je policija protiv njega podnijela kaznenu prijavu. Vatru gasi oko 300 vatrogasaca s više od 70 vatrogasnih vozila, a gase i kanaderi, javljaju iz Sindikata vatrogasaca Hrvatske.

Vatra je zahvatila i stogodišnju šumu autohtonog dalmatinskog bora u parku prirode Biokovo, koji do daljnjega ostaje zatvoren. Još uvijek je aktivan požar u Vrsinama kod Trogira koji je izbio u srijedu. U četvrtak ga je gasilo oko 150 vatrogasaca s oko 40 vatrogasnih vozila, te air traktorima i kanaderima.
 

Izgorjelo je oko 500 hektara

Prema riječima vatrogasaca, izgorjelo je oko 500 hektara niskog raslinja i borove šume, a najveća prepreka u gašenju požara je nepristupačan teren. Na području Skradina, gdje je od utorka izgorjelo oko 1.700 hektara površine, trenutačno nema požara na otvorenom prostoru, javlja Hrvatska javna radiotelevizija HTV.
 

Piloti protupožarnih zrakoplova od utorka su imali oko 200 sati naleta, što je u cijeloj prošlogodišnjoj ljetnoj sezoni, istaknuo je u četvrtak za HTV zapovjednik specijalne vatrogasne postrojbe Krešimir Ražov. Ove godine odradili su ukupno 350 sati leta, što, prema njegovim procjenama, govori da će to biti rekordna sezona.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.