Umjesto jedne crvene zone bit će ih 6, umjesto jedne žute čak 7 - novi parking model u ZG već od 26. listopada

Kaos rješava restrikcijama! Tomašević ukinuo povlastice žiteljima centra Grada! Stanari više neće povlašteno moći parkirati u cijeloj crvenoj ili žutoj zoni, već samo tamo gdje žive!

Tomašević nije objasnio mogu li svi oni koji već imaju kupljene karte za cijelu crvenu ili žutu zonu koristiti parking mjesta na području cijele zona dok im ne istekne valjanost karte!

Umjesto jedne crvene zone bit će ih 6, umjesto jedne žute čak 7 - novi parking model u ZG već od 26. listopada Grad Zagreb
15. 10. 2024

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević želi riješiti problem prometnih gužvi u središtu gradu, a jedna od mjera koje će uvesti je i naplata parkinga do ponoći, a i tijekom subote i nedjelje.

U središtu grada umjesto do 22 sata, parking će se plaćati do ponoći, a plaćat će se parkiranje i nedjeljom do 15 sati.Ono što je zapravo najveća novina u odluci Gradonačelnika odnosi se na razbijanje postojkećih jedinstvenih crvenih i žutih područja na u prvom slučaju čak 6 crvenih zona, a u drugom slučaju na 7 žutih. Želja je Tomaševića da stanari parkiraju povlašteno samo u užem području svojeg stalnog prebivalište. Danas tako recimo možete pod jednakim uvjetima koristiti parking mjesto u žutoj zoni i u Maksimiru, baš kao i na Trešnjevci, Trnju..., no ubuduće tome neće biti tako. Cilj je, kako kaže Tomašević, osloboditi parking mjesta prije svega za stanare koji žive u neposrednoj blizini mjesta gdje će im biti omogućeno povlašteno parkiranje. Na infografici Grada Zagreba najbolje možete vidjeti u što se pretvorila crvena, a u što žuta zona.

- Toga do sada nije bilo, a cilj je zaštititi ljude koji žive u centru grada rekao je Tomašević. Najavio je i izgradnju podzemne garaže u Klaćevoj ulici.

‘‘Građani kod kupnje povlaštene parkirne karte imaju pravo izabrati susjedni blok, u istoj ili u nižoj zoni naplate, umjesto svog.

Recimo, ako se nalazite uz istočnu granicu šestog bloka onda možete, ukoliko vam je draže da se parkirate u istoj zoni ili u nižoj zoni, izabrati sedmi blok te onda u cijelom sedmom bloku parkirati uz cijenu povlaštene parkirne karte.‘‘

Blokovsko parkiranje na snagu stupa 26. listopada. Novost je da će se parking naplaćivati i nedjeljom do 15 sati.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević govorio je detaljno o novom sustavu naplate parkinga u Zagrebu.

Velike promjene kod parkiranja


Velike promjene uvode se i kod parkiranja. Prvo, ljudi će moći uzeti kartu koja vrijedi samo za dva bloka istog statusa ili za dodatni blok koji je nižeg stupnja, ali pod uvjetom da su na rubu jednog od blokova. Time im se, naime, planira olakšati život ako žive na granici između dva bloka pa da ne moraju misliti jesu li parkirali u bloku za koji nemaju kartu.

- "Moraju postojati jednaka pravila za sve – od institucija, građana, svih. Imali smo političke stranke koje su imale rezervirana parkirna mjesta, a nisu ih plaćali. Cilj nam je da do kraja godine oslobodimo oko 500 parkirnih mjesta za građane”, rekao je Tomašević.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.