Ne govoriš slovenski, nemaš što raditi u Sloveniji! Susjedi zabrinuti zbog Filipinaca, Nepalaca, Indijaca..., koji rade i šute, eventulano progovaraju na engleskom

Slovenci bijesni zbog sve većeg broja stranih radnika koji ne govore slovenski i žaluju za Bosancima, Hrvatima i Srbima kojih je je sve manje! Hoće li uslijediti redovite prijave inspekciji? Hrvatska egencija Pinoy 386 preplavila je slovensko tržište istočnjacima!

"Prijavite djelatnike službi koji niti ne pokušavaju komunicirati na slovenskom tržišnoj inspekciji", stoji u prijedlogu koji je podigao veliku prašinu...

Ne govoriš slovenski, nemaš što raditi u Sloveniji! Susjedi zabrinuti zbog Filipinaca, Nepalaca, Indijaca..., koji rade i šute, eventulano progovaraju na engleskom Žiga Živulović j.r./Bobo
25. 8. 2024

Na tržištu Europske unije, koje uključuje i Sloveniju, postoji veliki nedostatak radne snage, a posebno je kritičan u turizmu i ugostiteljstvu. Kompanije to rješavaju kako znaju i umiju.

Sve ih se više odlučuje na sustavni uvoz stranih radnika, budući da je i kadrovska baza s prostora bivše Jugoslavije gotovo prazna. Sve više poslodavaca mora uvoziti radnu snagu iz Azije, a najpopularnije azijske zemlje za uvoz radnika su trenutno Nepal, Filipini, Indija, Bangladeš i Šri Lanka.

Čak se osnivaju i agencije specijalizirane za zapošljavanje stranih radnika u Sloveniji: takva agencija je Pinoy 386, sestrinska tvrtka Pinoya. 385, koja se smatra vodećom tvrtkom za zapošljavanje filipinskih radnika u Hrvatskoj.

Više od 5000 filipinskih radnika već je zaposleno u Hrvatskoj, Mađarskoj i Slovačkoj, a očekuju ih nekoliko tisuća i kod nas. Ne brinu ih jezične barijere. Ti radnici će naučiti osnove slovenskog jezika, predviđaju, ali više od toga bit će teško.

“Nažalost, utopijski je očekivati ​​da će radnici naučiti slovenski jezik u tako kratkom roku, ne samo zato što nisu svi radnici s područja bivše Jugoslavije, koji su lako savladavali slovenski jezik, ", rekla je redateljica Anuška Cerovšek Beltram. "Srećom, u ovim zanimanjima puno ovisi o fizičkoj komunikaciji, pa će to prevagnuti, inače će dominantan jezik svakako biti engleski."

 
 
"Slovenci ne bi trebali biti previše popustljivi kad je riječ o jeziku"

No, upravo ta jezična barijera sve više muči slovenske potrošače i korisnike raznih usluga. Na forumu Reddit pojavio se post jednog Slovenca koji poziva sve koji u barovima, restoranima i drugdje dođu u kontakt s radnikom koji ne govori slovenski da prijave tvrtku tržišnoj inspekciji nekoliko ugostiteljskih radnika iz raznih stranih zemalja život i učenje jezika, ali nedvojbeno imaju neizbježnu zakonsku obvezu poslovati na slovenskom, jer je to službeni jezik Republike Slovenije!!!

Slovenski državljani, koji moraju imati priliku govoriti svoj jezik u svojoj državi, a to štiti i slovenski da ga ne istiskuju strani jezici", napisao je uvodno jedan forumaš. Konobari, prodavači i drugi djelatnici koji rade s kupcima moraju govoriti slovenski, osim ako je gost stranac. Slovenci smo izuzetno fleksibilna nacija i jako ćemo se truditi da u svojoj zemlji govorimo stranim jezikom kako bi nas stranci razumjeli i osjećali se dobrodošli, ali ne smijemo biti previše popustljivi. Zato predlažem da uslužne djelatnike koji niti ne pokušavaju komunicirati na slovenskom prijavite tržišnoj inspekciji.

 

 

Ovdje, naravno, ne mislim da se trebate nanositi posvuda. Od Indijca koji je prošli tjedan došao u Sloveniju ne možemo očekivati ​​tečan slovenski, ali ključno je hoće li pokušati izgovoriti barem nekoliko riječi na slovenskom. Prema takvima moramo imati razumijevanja i strpljenja, pogotovo u vremenima kadrovske krize, kada je teško naći nekoga za posao.

Druga je stvar kad netko već neko vrijeme živi u Sloveniji, a uopće se ne trudi govoriti slovenski. Mislim da se s tim ne moramo miriti, koliko god bili strpljiva nacija. Posebno je problematično kada se takvo ponašanje tolerira od strane vlasnika tih lokala", zaključuje. Pritužba na forumu nije usamljen slučaj, nedavno je objavljena objava jednog Ljubljančanina koji je u hot dogu ugostiteljskom objektu u Ljubljani poslužen na engleskom jeziku.

Djelatnica ništa od toga nije razumjela, kružila je i slovenskim mrežama. To ga je toliko uzrujalo da se robnoj kući obratio s pritužbom, a doznao je i da djelatnica nije morala priložiti potvrdu. znanje slovenskog jezika.

Hoćete li štogod postić s prijavama

Jesu li prigovori opravdani ili se radi o prikrivenoj ksenofobiji?

Mišljenja na forumu su podijeljena, mnogi smatraju izvornik postrasističkim, dok drugi ističu brojne primjere azijskih radnika koji su se u početku mučili s jezikom, ali su u nekoliko mjeseci svladali osnove, što navodno dokazuje da uz disciplinu i volju da to učini te da su Slovenci preblagi prema radnicima koji na to nisu spremni.

Forumaši su također podsjetili da se radnici koji ne znaju materinji jezik ne pojavljuju samo ovdje. Zaposlenici iz Latinske Amerike koji ne znaju engleski su, primjerice, standard u nekim zemljama Sjedinjenih Država, ali SAD , s druge strane, nema službeni jezik, neki sudionici rasprave uvjereni su da se takvim primjenama ne bi postiglo baš ništa, jer su ostala područja još neuređenija.

"S ovim kodeksom se možemo obrisati u privatnom sektoru. Uglavnom, tko će vršiti inspekciju, imamo doslovno dva inspektora za cijelu Sloveniju. S druge strane, imamo stambenu inspekciju usred stambena kriza, koja zapošljava devet inspektora za cijelu Sloveniju, a susjed je godinu i pol čekao rješenje protiv susjeda za štetu", napisao je jedan forumaš.

"Mi trebamo radnike, oni ne trebaju nas .U ugostiteljstvu i uslužnoj djelatnosti, potrebno nam je previše da bismo imali jaku pregovaračku poziciju. sve dok su gosti još dolazili."  Bilo je moguće pročitati i mišljenje s druge strane.

"Imigrant sam, volim ovu zemlju i učim slovenski. Još uvijek nisam na profesionalnoj razini, ali ovdje imam posao gdje se bavim dijelom s turistima, a dijelom sa Slovencima. Mislite li da je to razlog zašto mogli bi me izbaciti?" neko je napisao.

"Vrlo malo ljudi govori slovenski i nemoguće ga je naučiti ako ne živite ovdje. Čak i među slavenskim jezicima, jezik je prilično jedinstven. Ako odlučite ograničiti ulazak strancima koji ne govore tečno slovenski kada dođu ovdje, to praktički znači , ograničiti imigraciju."
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.