"U Tri pite materine"? Splitski restoran neobična imena izaziva pozor, vrlo popularan, hrle svi..

Hm, naslov je malo provokativan, ali svakako pun humora. Nalazi se na Putu Plokite, a mnogi su ljubitelji bureka prilikom otvaranja pokazali oduševljenje

"U Tri pite materine"? Splitski restoran neobična imena izaziva pozor, vrlo popularan, hrle svi.. Tri pite materine / instagram
25. 2. 2025

Riječ je o lokalu u jadranskom biseru Splitu koji je zbog svog imena postao pravi hit. Riječ je o burekdžinici koja je dobila naziv "Tri pite materine". Nalazi se na Putu Plokite, a mnogi su ljubitelji bureka prilikom otvaranja pokazali oduševljenje novim imenom lokala koji je vlasnik spojio s poznatom psovkom, objavio je prije nekog vremena portal.

 
Ideju su dobili nakon nekoliko čašica napitka od hmelja

"U ovom poslu sam više od 15 godina. Kada sam konačno odlučio otvoriti svoj lokal i prestati raditi za druge, jedno od glavnih pitanja bilo je kako nazvati burekdžinicu. Jedne večeri sam s prijateljem pio pivo i pelinkovec i tako smo došli na ideju U tri pita materine. Eto, ubrzo smo shvatili da je sadašnji naziv Tri pita materine bolji izbor", rekao je jedan od dvoje vlasnika.

Dodao je da dolaze ljudi koje je ta ideja impresionirala. Oni koji do sada nisu probali njihove pite i burek došli su zbog imena, a sada se vraćaju zbog kvalitete. “Tako su naše pite postale grickalica slučajnih prolaznika, ali sada i naših stalnih kupaca”, dodao je. Dvojica vlasnika zgradu su preuzela nekoliko mjeseci prije otvaranja, prije je postojao lokal drugog imena koji je nudio i burek, a vodio ga je stric jednog od suvlasnika.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tri Pite Materine (@tri.pitematerine)

"Ljubav prema ovom poslu dolazi iz obitelji. Sve što znam naučili su me otac i stric. Radio sam godinama za druge prije nego što sam kupio ovo mjesto, radio sam neko vrijeme u Americi. Osim što smo malo promijenili interijer i naslov, imamo istu ponudu. Promijenili smo i oblik bureka, tako da imamo veću gramažu kako bismo pratili rast cijena", rekao je novinarima.


 
Proizvodi idu brzo

Prodavačica koja radi u lokalu rekla je da svakim danom imaju više posla i da često ostanu bez proizvoda upravo zbog velike potražnje. Dodala je kako iza cijele priče stoje vrijedne ruke koje brzo pune vitrinu svježim burecima i toplim pitama. Kaže da se uz mesni burek i pitu od sira često kupuju i pite od tikvica. U ponudi su samo u sezoni, inače je dostupna pita od poriluka.

Kupci su također bili zadovoljni i hvale pite. Pa uvijek ima onih koji su našli neku zamjerku. "Burek je skup i suh za moj ukus, pa dolazim ovdje na pitu krompirušu i sir, za mene i suprugu. Ovdje su najbolji u gradu", dodao je. Drugi sugovornik kaže: "Burek je najbolji, nije mastan, ali je istovremeno sočan i tijesto je hrskavo. Ne volim kad je papirna vrećica baš masna, odmah znam da će dominirati okus masnoće."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tri Pite Materine (@tri.pitematerine)

Očito je riječ o lokalu koji je u kratkom vremenu privukao puno posjetitelja - a zasigurno je barem dijelom "posuđeno" ime koje odražava veliku dozu smisla za humor. A to nam, čini se, malo fali u današnjem vremenu, pa je svaka nova ovakva inicijativa dobro prihvaćena. Stoga, žurite li u proljetnim ili ljetnim mjesecima u Splitu, samo kušajte ovu deliciju koja vas brzo zasiti, a pritom je pristupačna (gotovo) svakom džepu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.