Zašto ne postaviti krov na bicikl? To je Karbike, više od e-bicikla, ali ipak manje od automobila

Čudnovati kljunaš ili mješanac koji izgleda kao toster, pogodan je za vožnju biciklom i kada su vani niže temperature ili pada kiša.

Francuska tvrtka Karbikes razvila je "mobilni uređaj" koji ima četiri kotača, krov, stražnja sjedala i držač za prtljagu te električni motor. S jednim punjenjem može prijeći 75 km.

Zašto ne postaviti krov na bicikl? To je Karbike, više od e-bicikla, ali ipak manje od automobila Karbikes
20. 7. 2024

Napisao: Matjaž Gregorič

Očito, planerima buduće održive mobilnosti ne nedostaje ideja kako se nositi s izazovima modernog vremena. Francuska tvrtka Karbikes razvila je mobilni uređaj koji ima četiri kotača, krov, stražnja sjedala i držač za prtljagu te električni motor. S jednim punjenjem može prijeći 75 kilometara, a pritom može pohraniti dodatnu energiju putem solarne ploče na krovu.

Vozilo se zove Karbike i teško ga je svrstati u automobile. Tehnički gledano, riječ je o crossoveru, koji je na prvi pogled poput povećanog tostera, posebno e-bicikl koji želi biti automobil. Za opskrbu energijom brine se relativno velika baterija kapaciteta 750 watt sati. Donji dio konstrukcije je čelični, a krov iznad aluminijski.
 

Vozač vozi hibridno vozilo s obje pedale i centralno postavljenim Valeo motorom. Brzina je ograničena na otprilike 25 kilometara na sat.
 
Karbikes su 2022. godine osnovali Gaelle Richard i Lucas Vançon, dva alzaška inženjera, koji se nadaju da će na kraju ponuditi dvije verzije nakon što vozilo ovog ljeta prijeđe fazu prototipa. Drugi Karbike bi bio obiteljski model koji bi mogao prevoziti odraslu osobu i dvoje djece zajedno s namirnicama ili drugom robom, objašnjava Vançon: "Kiša i hladnoća vas ne tjeraju uvijek da vozite bicikl, pa sam pomislio zašto. ne postavljati krovove za bicikle, a kad smo razmislili o tome, došli smo do ovog koncepta."
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.