Ovo je daleko najprljavije voće koje biste trebali izbjegavati

 Iako je voće obično zdrav i koristan dio prehrane, postoje neke vrste voća koje mogu sadržavati više ostataka pesticida, što je možda razlog zašto ih trebate izbjegavati ili pažljivo tretirati s njima prije nego što ih pojedete.
 

Ovo je daleko najprljavije voće koje biste trebali izbjegavati Filip Filipović from Pixabay
3. 6. 2024

Jedna od najprljavijih vrsta voća po pitanju ostataka pesticida su jagode. Evo nekoliko razloga zašto biste trebali biti oprezni s jedenjem jagoda i kako ih možete sigurno uključiti u svoju prehranu.

Visok sadržaj pesticida Jagode često sadrže visoke razine pesticida, jer se mnoge kemikalije koriste za zaštitu od štetnika i bolesti.

1. Prema izvješćima organizacija koje prate sigurnost hrane, kao što je Environmental Working Group (EWG), jagode su često na vrhu popisa voća s najviše ostataka pesticida.

2. Osjetljiva koža Jagode imaju tanku i osjetljivu kožicu koju je teško temeljito očistiti. Pesticidi mogu prodrijeti kroz koru i zadržati se u plodu, pa pranje vodom možda neće biti dovoljno za uklanjanje svih ostataka pesticida.

3. Zdravstveni rizici Dugotrajna izloženost pesticidima može biti povezana s nizom zdravstvenih rizika, uključujući endokrini poremećaj, neplodnost, probleme s jetrom i druge ozbiljne zdravstvene probleme. Iako su pojedinačni ostaci pesticida obično u malim količinama, kumulativni učinak redovite konzumacije kontaminiranog voća može predstavljati zdravstveni rizik.

Kako sigurno jesti jagode Organske jagode: Najbolji način da smanjite svoju izloženost pesticidima je odabir organski uzgojenih jagoda. Organski proizvodi obično ne koriste sintetičke pesticide ili ih koriste u minimalnim količinama: Ako organske jagode nisu dostupne, temeljito operite jagode pod mlazom vode. Također možete koristiti otopinu vode i octa (1 dio octa na 3 dijela vode) da potopite jagode na nekoliko minuta, a zatim ih isperite vodom: Kupujte jagode od lokalnih uzgajivača koji mogu koristiti manje pesticida ili prirodnije metode uzgoja. Lokalni proizvodi također mogu biti svježiji i manje kontaminirani tijekom transporta.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.