Pa kako to? Naša naklonost električnim autima nije vrijedna ni spomena. Elektro auti malo koga zanimaju, a kad nema poticaja gotovo nikoga!

Istraživanje je potvrdilo ono što biste vjerojatno i sami pretpostavili. Što nam je najveća prepreka?

Većina ispitanika traži više od 500 kilometara dometa, a takvih a jeftinih auta je malo! I nema puno novih električnih automobila ispod željene granice od 20.000 eura.

Pa kako to? Naša naklonost električnim autima nije vrijedna ni spomena. Elektro auti malo koga zanimaju, a kad nema poticaja gotovo nikoga! Tesla
30. 6. 2024

Napisao: Jaka Drozg

Istraživanje EAFO (European Observatory for Alternative Fuels) za 2023. godinu pokazalo je zanimljive rezultate u kojima Slovenci značajno odstupaju od prosjeka. Na njemu je sudjelovalo 19.000 europskih vozača iz 12 zemalja, od čega 1317 iz Slovenije. Od toga se 2000 već prevozi električnim automobilima, ostalih 17 000 koristi automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Na pitanje bi li kratkoročno, srednjoročno ili dugoročno razmislili o kupnji električnog automobila, složilo se čak 57 posto svih ispitanika, dok se s tim složilo samo 43 posto ispitanika u Sloveniji. Još je veća razlika među onima koji bi u idućih pet godina kupili električni automobil - to je navodno 33 posto svih ispitanika, ali samo 16 posto slovenskih ispitanika. Statistiku potvrđuje i druga krajnost, a to su oni koji su čvrsto odlučili ne kupiti električni automobil. Na europskoj razini takvih je tek četvrtina, ali u Sloveniji čak 43 posto! Razlika između krajnosti bila je neodlučna.
 

Što nam je najveća zapreka

Glavni faktori su, naravno, cijena i asortiman. I europski i slovenski ispitanici spremni su platiti 20.000 eura za električni automobil na baterije (rabljeni ili novi). Takvih novih na tržištu nema puno na izbor. Postoji više varijacija u dometu, samo šest posto bilo bi zadovoljno s dometom manjim od 200 kilometara, otprilike trećina s 300 do 500 kilometara, a većim od 500 kilometara, što je danas u stvarnim uvjetima rijetko moguće za električni automobil, traži 47 posto ispitanika ili u Sloveniji čak 58 posto!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.