Što čeka Hrvatska? Slovenija je 147. država koja je priznala Palestinu! Premijer Golub će se sastati s palestinskim predsjednikom Abbasom

Slovenija i Palestina uspostavile diplomatske odnose, što dalje? Izrael na aparatima. Slovenija je Palestinu priznala u utorak kao 147. članica Ujedinjenih naroda.

Što čeka Hrvatska? Slovenija je 147. država koja je priznala Palestinu! Premijer Golub će se sastati s palestinskim predsjednikom Abbasom Borut Živulović/Bobo
5. 6. 2024

Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon uručila je notu o priznanju i uspostavi diplomatskih odnosa palestinskom veleposlaniku Salahu Abdel-Shafiju, saopćeno je iz MZEZ-a. Palestinski predsjednik Mahmud Abbas zahvalio je u telefonskom razgovoru premijeru Robertu Golobu, kako je objavila vlada na društvenoj mreži X, slovenski premijer i palestinski predsjednik dogovorili su se osobni susret u utorak u Jordanu na marginama konferencije. međunarodna humanitarna konferencija pod nazivom Hitan humanitarni odgovor za Gazu.
 

Zunanja ministrica pa je z veleposlanikom govorila o tem, kaj lahko naredita Slovenija in mednarodna skupnost za nadaljevanje pogajanj o premirju, o izpustitvi talcev in zaščiti civilistov. Kot je še povedala ob predaji diplomatske note, so naslednji diplomatski koraki udeležba predsednika vlade na humanitarni konferenci v Jordaniji in pogajanja o ameriški resoluciji o premirju in izpustitvi talcev v Varnostnem svetu ZN.

"Slovenija bo vztrajala, da nadaljujemo pritiske na Izrael in na mednarodno skupnost ter da čim prej dosežemo trajno premirje v Gazi," je, kot so sporočili z zunanjega ministrstva, še izpostavila Tanja Fajon.

Palestinski veleposlanik se je Sloveniji zahvalil za načelno držo glede spoštovanja mednarodnega prava in zagovarjanja pravice Palestincev do samoodločbe. Slovensko priznanje Palestine pa je označil kot pomemben prispevek k miru.

Slovenija je Palestino priznala u utorak kao 147. članica Ujedinjenih naroda.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.