Ruski Hummer za Putina, za ratni stroj i njegove oligarhe bio je pred vratima, a onda su uslijedile nevolje - Baćuške još jedno vrijeme neće imati baš svog Hummera

Na Istoku ništa novo, neće biti ruskog "antiHummera". Planovi za serijsku proizvodnju novog robusnog terenca i dalje su zamrznuti, tvrtka UAZ nastavlja s "željeznim programom".

Ruski Hummer za Putina, za ratni stroj i njegove oligarhe bio je pred vratima, a onda su uslijedile nevolje - Baćuške još jedno vrijeme neće imati baš svog Hummera Proauto
24. 10. 2024

Napisao: Matjaž Gregorič

Puno obećanja, visoki planovi i manje konkretni rezultati prilično su tipične činjenice za rusku automobilsku industriju koja se nakon dvije i pol godine invazije na Ukrajinu još uvijek bori s problemima. Zbog toga su i planovi za razvoj i proizvodnju novih modela vozila žrtve trenutne situacije i većina će barem privremeno ostati u ladicama.

To se dogodilo i s dizajnom novog robusnog terenskog vozila, koje se trebalo proizvoditi u tvornici UAZ (Uljanovskij avtomobilnij zavod), koja iza sebe ima bogatu povijest proizvodnje terenskih vozila, kamiona, ali i vojnih vozila.

Koncept je zamišljen kao nasljednik dostavnog kamiona Buhanko koji se gotovo šest desetljeća proizvodio bez većih ažuriranja. Neovisni dizajner Andrej Davidov, koji je koncept predstavio prije četiri godine, nadao se da će ga UAZ staviti u serijsku proizvodnju na 100. obljetnicu Sovjetskog Saveza, 30. prosinca 2022. godine.

 
No, vozilo, koje mnogi vide kao konkurenta američkom Hummeru, po svemu sudeći neće. Tvornica UAZ predstavila je strategiju razvoja u kojoj ne planira proizvodnju novih modela, već se fokusira na zamjenu oko 400 komponenti koje uvoze 53 dobavljača iz inozemstva. Sve te dijelove zamijenili su ruskim i kineskim partnerima i dobavljačima iz takozvanih "prijateljskih" zemalja. Osim toga, UAZ u skoroj budućnosti planira nastaviti elektrifikaciju postojećih vozila, što je vjerojatno više pusta želja nego realna mogućnost.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.