SDP dotukao Kolakušića, Grmoja glasovao za mjesto bivšem sucu u Saboru, "Pajdaševci" se priklonili HDZ-u i DP-u

- To je diskriminacija. I Ustavom zabranjena! Sabor od 2014. dozvoljava gradonačelnicima, županima, ministrima... da stave mandat u mirovanje i da ne moraju dati ostavke, ne vidim ni jedan razlog da tako ne bude i s europarlamentarcima, kazao je Startu Nikola Grmoja, jedini od sedmorke MIP-a koji je glasovao protiv izbacivanja Mislava Kolakušića iz saborskih klupa.

I odlukom opozicijskog SDP-a stranka Pravo i pravda uklonjena je iz Sabora. Očekivano je njih petero iz vladajuće koalicije glasovalo protiv Kolakušića, no nije se očekivalo da će to uraditi i SDP.

Po prvi put u povijesti tako se dogodilo da stranka koja je na demokratskim izborima izborila mjesto u Parlamentu ostane bez njega.

SDP dotukao Kolakušića, Grmoja glasovao za mjesto bivšem sucu u Saboru, "Pajdaševci" se priklonili HDZ-u i DP-u Igor Kralj/ Pixell
23. 10. 2024

Kao što se i očekivalo Mislav Kolakušić je izvisio. Saborsko mandatno imuniteno povjerenstvo, koje je odlučivalo o zahtjevu bivšeg suca da uprazni u Saboru mjesto svog kolege Dražena Dizdara, bilo je nesklono argumentima pravnika, bivšeg suca i europarlamentarca koji se pozivao na zakone i koji je tvrdio kako nema nikakve zapreke da baš on zamijeni Dražana Dizdara.

Jedino od sedmora članova MIP-a koji su odlučivali o zahtjevu stranke Pravo i pravda bio je Nikola Grmoja koji je za Start izjavio:

- Bio sam protiv jer smatram da MIP od 2014. godine ima pogrešnu praksu, jer traži da zastupnici u Europskom parlamentu daju ostavke. MIP je to tražio i od Andreja Plenkovića i od Ruže Tomašić i od Ivana Vilibora Sinčća i od sviju. To je po meni bilo pogrešno. Ako ne moraju zbog nespojivosti dužnosti ministri, gradonačelnici Zagreba, župani davati ostavke, onda ne moraju davati ni europarlamentarci. Dakle,  bio sam protiv ne zbog ovog konkretnog zahtjev nego generalno stava MIP i prakse od 2014. godine. To je klasičan oblik diskriminaciji, a ona je nedopuštena.

MIP je većinom glasova odbilo prijedloge da se Zlatko Hasanbegović, odnosno, Mislav Kolakušić odrede kao zamjene zastupnika Dražana Dizdara koji je u rujnu mandat stavio u mirovanje. Naime, i član stranke Hrvaski blok polagao je pravo na upražnjeno mjesto u Saboru.  Tako se po prvi put u povijesti dogodilo da jedna stranka koja je na demokratskim izborima izborila mjesto u Parlamentu ostane bez njega.

Sličan slučaj zabilježen je još jedino 2007. nakon smrti Ivice Račana. Tada je stranka SDP iz pijeteta prema svom predsjedniku odlučila ne imenovati mu zamjenika. Upravo ova činjenice ide dodatno u prilog Mislavu Kolkaušiću, jer dokazuje kako jedino stranka koja je osvojila mandat ima pravo odlučiti što će se dogoditi s tim mandatom.

Ovakva odluka MIP-a, koju još mora potvrditi i Sabor samo je dokaz da si je netko uzeo za pravo ignorirati demokratsku volju birača koji su na izborima odlučili da ih u najvišem hrvatskom predstavničkom tijelu zastupa i stranka Pravo i pravda.

Predsjednik MIP-a Robert Jankovics iznio je prijedloge dviju stranaka, Bloka za Hrvatsku te Prava i pravde da u Saboru zamijene zastupnika PIP-a Dizdara koji je 20. rujna 2024. godine stavio mandat u mirovanje.

Podsjetio je da je Mislav Kolakušić 16. svibnja podnio ostavku na zastupničku dužnost zbog nespojivosti s mandatom u Europskom parlamentu za koji se Kolakušić natjecao, nakon čega je počeo mandat Dizdaru kao njegovoj zamjeni. No, kako je Dizdar u rujnu stavio svoj mandat u mirovanje, PIP u 1. izbornoj jedinici na listi nije više imao kandidata iz svoje stranke, a prema članku 42. stavkom 3. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor zastupnika može mijenjati samo neizabrani zastupnik iz iste stranke, ali ne i s liste. Hasanbegović je bio na koalicijskoj listi Domovinski pokret - Pravo i pravda - Blok za Hrvatski – Agrameri pa je Blok za Hrvatsku zatražio da Hasanbegović kao neizabrani kandidat pod rednim brojem 2 zatražio da ga se odredi za Dizdareva zamjenika.

MIP je to odbio uz obrazloženje da za to nisu ostvareni uvjeti jer zahtjev nije u skladu sa člankom 42. Zakona.

Upravo se na taj član pozvao i Mislav Kolkaušić, no odbijen je. Kako je najavio čelnik Prava i pravda cijeli će slučaj procesuirati i Ustavnom sudu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.