Sabor prevario Kolakušića!!! Imao je pravo staviti mandat u mirovanje i moraju ga vratiti u Parlament. Kakvi samo diletanti i nadripisari sjede u Mandatno imunitetskom povjerenstvu

Ovo s Kolakušićem postaje sve zabavnije! KAKAV SAMO OBRAT! Plenković, Borzan, Picula, Stier i Vuljenić, jednako tako nisu krivi i neće morati vratiti EU parlamentu po 300.000 eura.

Cijelu zavrzlamu s mandatom Prava i pravde zakuhala je neobičnim pravnim tumačenjima Anita Gvozdanović, tajnica MIP-a koje su prihvatili Robert Jankovics, Hrvoje Zekanović i družina iz Mandatno imunitetskog povjerenstva, a i Gordan Jandroković, predsjednik Sabora koji je još pred više od mjesec dana dirigirao procesom protiv Kolakušića kad je prejudicirao da se Europarlamentarac ne može vratiti u Sabor

Sabor prevario Kolakušića!!! Imao je pravo staviti mandat u mirovanje i moraju ga vratiti u Parlament. Kakvi samo diletanti i nadripisari sjede u Mandatno imunitetskom povjerenstvu Igor Stažić / Start
20. 9. 2024

Pokušali smo dokučiti u čemu je zapravo keč s povratkom Kolkaušića u Sabor i nakon istraživanja došli smo do zaključka kako je bivši europarlamentarac obična žrtva saborskih spletkara.

Naime, sasvim je izvjesno kako je prema Zakonu o izborima u Hrvatski sabor https://www.zakon.hr/z/355/Zakon-o-izborima-zastupnika-u-Hrvatski-saborMislav Kolakušić imao pravo na stavljanje svog statusa saborskog zastupnika u mirovanje. I točno je sve što je napisao neki dan hrvatskim novinarima kad je ustvrdio da je suprotno zakonu Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora dopisom od 24. travnja 2024.odbilo njegovu molbu za stavljanjem netom dobijenog mandata na izborima u mirovanju.

Jednako tako da se isčitati iz Zakona s početka ovog stoljeća bap kao i iz 2020. kako su na mirovanje mandata imali pravo i Plenković, baša kao i Stier, Picula, Borzan i Vuljenić. Stoga ne stoji ni tvrdnja kako će navedena petorka morati vratiti Europskom parlamentu 1,5 milijuna eura.

Taj kondicional koji je na jučerašnjoj press konferenciji iznio Mislav Kolakušić upravo je samo to i ništa drugo.

Pravi krivac za cijelu ovu zavrzlamu zapravo skriva se u Mandatno imunitetskom povjerenstvu koje je proizvoljno odlučilo uzeti Zakon u svoje ruke. Jesu li to radili samostalno ili je to ipak dio nekog organiziranijeg muteža i HDZ-a ostaje tek da se vidi. Činjenica je kako je Mislav Kolakušić jučer direktno prozvao vladajuće, a i samo Andreja Plenkovića za tešku prevaru i krađu mandata stranci Pravo i pravda.

Uglavnom, Kolakušić ima pravo na soborski mandat

1. U Zakonu, hrvatskom, nigdje ne stoji da saborski zastupnik ne može biti istovremeno i europarlamentarac!!!
2. Nigdje ne piše da zbog nespojivosti dužnosti mora dati ostavku saborski zastupnik!
3. Izrijekom se kaže kako izabrani saborski zastupik ima pravo jednom na 6 mjesečno mirovanje
4. Kaže se da izabrani saborski zastupnik ima pravo na 6 mjesečno mirovanje, no nigdje se ne kaže da to pravo ima i zamjenik izabranog saborskog zastupnika

To znači da su i Plenković, baš kao i ostali prozvani europarlamentarci iz 2013. godine mogli biti u statusu u kojem su bili, to znači da je Kolkaušića prevarila Mandatno imunitetsko povjerenstvo kad mu je reklo da nema pravo staviti mandat u mirovanje i kad je to zapravo sredinom travnja i odbilo...

Uglavnom, u HR zakonima ova situacija nije ništa drugo nego grubo narušavanje zastupnilkih prava od strane MIP koji službenim dokumentom nije dozvolio da Kolakušić konzumira pravo koje mu pripada - pravo na stavljanje  mandata u mirovanje.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo odbilo je jučer zahtjev Mislava Kolakušića da mu se omogući povratak u Sabor. Njihovo obrazloženje je vrlo diskutabilno i teško da pije vodu, a još je žalosnije što zahtjev Prava i pravde uopće ne namjeravaju posati u Sabor na odlučivanje. Dali su samo suglasnost za stavljanje u mirovanja statusa zamjenika saborskog zastupnika Dražana Dizdara u mirovanje.

Predsjednik MIP-a Robert Jankovics tvrdi da nema govora o pristranosti.

"Uvijek se poštovao članak zakona kojim se regulira izbor zastupnika u Europski parlament i kojim se propisuju dužnosti koje ne može obnašati zastupnik u Europskom parlamentu, a jedna od njih je zastupnik u Hrvatskom saboru", napomenuo je.

"Prijedlog stranke Pravo i pravda da se u Sabor vrati Kolakušić, koji je dao ostavku na mandat, nismo predložili Saboru za usvajanje", dodao je.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo predložilo je Saboru da donese odluku da se Dražanu Dizdaru iz stranke Pravo i pravda odobri zahtjev za stavljanje saborskog mandata u mirovanje. Ta je stranka zatražila i da umjesto njega kao zamjena u Sabor uđe Mislav Kolakušić, no kako su pojasnili iz MIP-a, taj zahtjev nije u skladu sa zakonom i neće ga proslijediti Saboru.

Više o svemu tijekom dana...

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.