Želio je "samo" onesposobiti Fica! Poznato je zašto je 71-godišnjak pokušao ubiti slovačkog predsjednika

Juraj Cintuli, slovački književnik, suprotnih političkih opredjeljenja od Fica podržavao je "dugine boje", liberalne agende..., optužei za napad i ranjavanje slovačkog premijera Roberta Fica istražiteljima je rekao da je motiv napada bilo neslaganje s vladinom politikom, ali da nije namjeravao ubiti premijera, već ga samo onesposobiti.

Želio je "samo" onesposobiti Fica! Poznato je zašto je 71-godišnjak pokušao ubiti slovačkog predsjednika Radovan Stoklasa / Reuters / Pixsell
26. 5. 2024

Foto: Radovan Stoklasa / Reuters / Pixsell

Posebni kazneni sud u gradu Pezinoku, koji je nadležan za organizirane i politički motivirane zločine, odredio je u subotu istražni zatvor za pokušaj ubojstva atentatoru, kojeg su slovački mediji identificirali kao 71-godišnjeg Juraja Cintulu Upitan o motivu napada, među ostalim je rekao da se ne slaže s politikom aktualne vlade, napisao je u subotu u dokumentu sudac Roman Puchovsky.

Čovjek je dalje objasnio da se ne slaže s pravosudnom i medijskom politikom Vlade i neprijateljskim odnosom prema EU. Prije svega želi da se slovačka vojna pomoć Ukrajini, koju je Fico zaustavio, nastavi. Stoga je "odlučio nešto poduzeti", tražeći da Fico bude "medicinski nesposoban za nastavak svog rada".

Kako je također navela sutkinja, osumnjičenik je tijekom ispitivanja objasnio da je Ficu samo želio ozlijediti, a ne ubiti. Kao dobar strijelac, trebao bi znati kako onesposobiti Ficu, a da ga ne ubije. Kasnije je požalio zbog čina i želio se ispričati premijeru, javlja njemačka novinska agencija dpa koja je došla u posjed sudskog dokumenta.

Podsjetimo

Fico je prošle srijede bio žrtva pokušaja atentata. Napadač je nekoliko puta pucao u premijera u Handelu, dok se rukovao s pristašama nakon sjednice vlade. Teško ranjen, odmah je prevezen u bolnicu, gdje su se neko vrijeme borili za njegov život, kažu u bolnici u Banskoj Bystrici, gdje se nalazi na liječenju, 59-godišnji Fićo sada je izvan životne opasnosti, a njegov. zdravstveno stanje ostaje teško, ali stabilno.

Robert Fico preživio je atentat "liberalnog" književnika i 4 sata dugu i tešku operaciju abdomena, rebara, podlaktice i nožnog prsta!
Operacija Roberta Fica trajala je gotovo četiri sata.

Liječnici su pronašli ranu na trbuhu u epigastriju, gornji središnji dio trbuha te u desnom hipohondriju, odnosno desnom rebrnom luku. Osim toga, rana na podlaktici i na nožnom palcu. Ove dvije ozljede bile su više-manje površinske. "Projektil nije pronađen niti je kostur oštećen", stoji u prijemnom izvješću bolnice u Banskoj Bistrici.

Činilo se kao da mu se netko samo želi rukovati, ali onda je odjeknuo pucanj. Tjelohranitelji su Ficu odmah odvukli na sigurno u automobil. Napadač je već uhićen, trenutno je u policiji. Zbog događaja su već prekinuli sjednicu Nacionalnog vijeća na neodređeno vrijeme.

Atentaor je uhićen na licu mjesta. Slovačkog premijera pokušao je ubiti 71-godišnji Juraj Cintuli, slovački književnik, suprotnih političkih opredjeljenja od Fica koji je podržavao "dugine boje", liberalne agende.... Atentator je na ispitivanju rekao da je pucao u premijera, jer se ne slaže s politikom vlade.

Cintula je osnivač Književnog kluba Duha i član Društva slovačkih književnika. Britanski Sky News piše kako se vjeruje da je atentator nekadašnji zaštitar. Objavljena je snimka ispitivanja Cintule, koji je rekao da je pucao na Fica jer se ne slaže s politikom Vlade.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.