"Ostani đubre do kraja", "Pogledaj dom svoj anđele", s Balaševićem je pjevao i svirao "U ime svih nas iz pedeset i neke za zakletvu Titu ja spevo sam stih"...

Borisav "Bora" Đorđević preminuo je u 71. godini. Frontman "Riblje čorbe", sjajan tekstopisac i glazbenik koji je izašao iz okvira umjetnosti postavši i četničkim vojvodom u svakom slučaju bio je karizmatična osoba.

Od njega se oprostio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 "Otišao je velikan, otišao je naš Bora. Zadužio nas je, svojom pjesmom i ogromnom ljubavlju prema Srbiji. Neka mu je vječna slava i Bog da mu dušu prosti. Svanulo je iznad crkve Svetog Marka i tako će biti i u desetljećima koja dolaze", napisao je Vučić na društvenim mrežama.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Strahinja Cale Jovanovic | Freelancer | Fotograf📸 (@rockabilly.ph)

"Ostani đubre do kraja", "Pogledaj dom svoj anđele", s Balaševićem je pjevao i svirao "U ime svih nas iz pedeset i neke za zakletvu Titu ja spevo sam stih"... Riblja Čorba Instagram
4. 9. 2024

Nedavno su strani i slovenski mediji objavili da se pjevač "Riblje čorbe" Bora Đorđević liječi u ljubljanskom KBC-u od teške upale pluća i pogoršanja stanja zbog kronične opstruktivne plućne bolesti.

No, sada je stigla vijest da je legendarni glazbenik umro.  Borislav Bora Đorđević se glazbom bavio od malih nogu. Krajem ožujka 1973. osnovao je akustičnu rock grupu "Zajedno", koja je u početku uglavnom snimala pjesme za radijske emisije bendu, mladi Đorđević imao je i mnogo usputnih poslova. Bio je dio produkcijskog tima serije "Večer uz radio Radio Beograd", koju su vodili Nikola Karaklajić i Peca Popović.

Grupu je napustio krajem 1974. i samo godinu dana kasnije osnovao glazbenu grupu "Suncokret". S grupom je snimio još tri singla i album "Moje bube". Kasnije je na poziv Đorđa Balaševića postao član benda Rani mraz s kojim su snimili legendarnu pjesmu "Računajte na nas".

Đorđević ubrzo napušta Rani Mraz i s Mišom Aleksićem, Rajkom Kojićem i Vickom Milatovićem osniva sastav "Riblja čorba".

Njihov prvi studijski album "Kost u grlu" postigao je veliki uspjeh i bend je ubrzo postao vrlo popularan. U to vrijeme pjevač je pao i u alkoholizam, što ga je, osim provokativnih tekstova, učinilo jednim od najkontroverznijih glazbenika u Jugoslaviji. Pisao je i tekstove za Zdravka Čolića, Nedu Ukraden, Željka Bebeka... Zbog svojih provokativnih i politički angažiranih pjesama, a i svog političkog angažmana gdje je "s ponosom" ponio titulu četničkog vojvode stekao reputaciju jednog od najkontroverznijih glazbenika bivše Jugoslavije.

Kao umjetnik bio je netko i nešto, njegov politički angažman bio je cijenjen u tradicionalnom dijelu Srbije, no u Hrvatskoj, BiH, a i u brojnim drugim krajevima ex Jugoslavije za njega u posljednjih trridesetak godina nisu htjeli ni da čuju.

Rođen 1. studenog 1952. u Čačku, gdje je završio osnovnu školu, Bora Đorđević s roditeljima se preselio u Beograd te je u tom gradu završio V. gimnaziju i upisao Pravni fakultet. Od njega je odustao nakon dvije godine, kada je pokušao upisati Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu, a nakon što nije 'upao' na glumu, odlučio se za kazališnu organizaciju te je ostao apsolvent.

Od početka do danas ostao je frontmen i vođa Riblje čorbe, u svoje vrijeme snimio je brojne hitove poput "Kad sam bio mlad", "Nemoj da ideš mojom ulicom" i mnoge druge pjevač se oženio trećom suprugom Dubravkom Milatović, koja dolazi iz Slovenije. Trećoj supruzi posvetio je brojne pjesme na svom posljednjem studijskom albumu "Da tebe nije". Od braka svoje vrijeme dijeli između Beograda i Ljubljane.

Tri puta se ženio. S Draganom Đorđević ima sina Borisa, a s njima je živjela i Tamara, Draganina kći iz prethodnog braka. S njom se razveo 2007. Ponovno se životno vezao 2009. s 26 godina mlađom Aleksandrom. Brak im je trajao samo 4 godine četiri godine braka. Na kraju se skrasio s Dubravkom, Slovenkom južnjačkog podrijetla s kojom je živio u Ljubljani.


 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Riblja Čorba (@ribljacorbaofficial)

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.