Jesen zna biti iznimno opasne za pse u prirodi, više zna ugledni veterinar

Grožđe, kesteni, žir, gljive... sve to je iznimno opadno za naše ljubimce i treba iz držati što dalje od ovih namirnica koje im znaju biti drage.

 I grožđe i grožđice mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa, uključujući zatajenje bubrega.

Svako godišnje doba donosi svoje izazove vlasnicima pasa i njihovim ljubimcima. Nakon vrućeg ljeta mnogi su se odmorili, ali oprez...

Jesen zna biti iznimno opasne za pse u prirodi, više zna ugledni veterinar Lazyboness from Pixabay
28. 9. 2024

"I službeno smo ušli u jesen. Ovo doba godine idealno je za ugodne jesenske šetnje prirodom, no budite svjesni nekih opasnosti za svoje ljubimce", napisali su na Facebook stranici Veterinarske ambulante Zajc&Co. 

Upozorili su na opasno voće poput kestena i žira. Ne samo da su otrovne za životinje, psi se njima mogu i ugušiti. Divlji kesten sadrži tvari koje mogu uzrokovati simptome trovanja poput povraćanja, proljeva, slinjenja, bolova u trbuhu i slabosti. Žir sadrži tanine koji mogu uzrokovati trovanje, osobito u velikim količinama.

Veterinari su istaknuli i neke vrste gljiva, koje su - baš kao i za ljude - otrovne i za pse. U principu, za pse su sigurne one vrste gljiva koje su sigurne i za nas. U svakom slučaju nije preporučljivo dopustiti psu da gricka gljive u šetnji, posljedice trovanja mogu biti teške!

Jeste li znali da je opasno i opalo lišće? Otpalo lišće može biti izvor bakterijskih infekcija, a pojedino lišće (posebno lišće hrasta) može biti i otrovno, napisali su iz navedene veterinarske ambulante. Hrastovo lišće, kao i žir, sadrži tanine, a trovanje taninom uzrokuje povraćanje, proljev, bolove u trbuhu, a u težim slučajevima i oštećenje bubrega ili jetre. 

Budući da je jesen i vrijeme ukusnog grožđa, dobro pazite da ga pas ne pojede, jer grožđe spada na listu zabranjene hrane za pse. I grožđe i grožđice mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa, uključujući zatajenje bubrega.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.