Stigao je najjači Golf ikada! 333 'konja' i 420 N/m okretnog momenta i po želji Akrapovič

FOTO GALERIJA! Ma kakva samo struja, udri po benzinu na najjače! Golf R. Osnovni recept ostaje isti: 2-litreni četverocilindrični motor s kompresorom! Promijenili su i poboljšali neke ključne probleme prethodnog modela, dodali više snage, zvuka i ... ChatGPT?!

Stigao je najjači Golf ikada! 333 'konja' i 420 N/m okretnog momenta i po želji Akrapovič Volkswagen
28. 6. 2024

Napisao: Jaka Drozg

Nakon središnjeg osvježenja običnog Golfa, koji nosi oznaku modela Mk8.5, ažurirali su najsnažniji u ponudi: Golf R. Osnovni recept ostaje isti: 2-litreni četverocilindrični motor s kompresorom, Pogon na sva četiri kotača 4MOTION i 7-stupanjski automatski mjenjač s dvostrukom spojkom snage 245 kilovata (333 'konja') i 420 N/m okretnog momenta, čime se izjednačio na listi najjačih serijskih Golfova. posebna verzija za 20. obljetnicu. Osim snage, poigrali su se i sa sustavom paljenja koji bi trebao pridonijeti akustički bogatijem iskustvu, čitaj pucketanju i glasnijem nego dosad, posebice u suradnji s opcijskim Akrapovičevim ispušnim sustavom od titana.

Istim kapacitetom može se pohvaliti i karavanska izvedba Golfa R Variant, koja je s čak 1642 litre prtljažnog prostora (s preklopljenom stražnjom klupom) korisnija od te dvije izvedbe. Vizualno osvježenje najviše dolazi do izražaja u promijenjenim prednjim svjetlima - s četiri 'oka' na dva, osvježenim odbojnicima i novim opcijskim 19-inčnim 'Warmenau' kovanim naplatcima, koji po komadu teže samo 8 kilograma.

Na zadovoljstvo svih korisnika, najveća promjena u kabini je osvježena infotainment jedinica koja nadograđuje problematični sustav prethodnog modela s većim ekranom od 32,8 centimetara, intuitivnijim softverom, bržim odzivom na dodir (to se odnosi i na prekidače) na upravljaču), a klizači su osvijetljeni za zvuk i temperaturu. Glasovni asistent sada se temelji na umjetnoj inteligenciji uz pomoć ChatGPT-a, a prekidači na upravljaču su nažalost ostali osjetljivi na dodir. Po želji je u kabini moguće dobiti i ukrasne elemente od pravog karbona.

Popis dodatne opreme uključuje paket R-Performance, koji poboljšava maksimalnu brzinu s 250 na 270 kilometara na sat, dodaje agresivniji stražnji usmjerivač zraka, GPS mjerač vremena kruga i G sile, te dva nova načina vožnje: Special, koji je posebno prilagođen za vožnju na Nürburgringu i Driftu, koji je... posvećen glupostima i zabavi.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.