Ovo je pravilo koje može spasiti život. Poštujete li ga?

Zašto je važna sigurnosna udaljenost? Pravilo dvije sekunde, poštujte ga!

Iz Agencije za sigurnost ističu važnost poštivanja sigurnosnog razmaka koji je čest uzrok tragičnih prometnih nesreća.

Ovo je pravilo koje može spasiti život. Poštujete li ga? Dekra
23. 7. 2024

 
Posljednjih je godina zabrinjavajući broj prometnih nesreća zbog nepoštivanja sigurnosne udaljenosti na cestama. U 2023. godini čak 15 posto svih prometnih nesreća na autocestama bilo je posljedica nedovoljnog sigurnosnog razmaka. Od svih nesreća, 20 posto završilo je s teškim ozljedama, a 5 posto sa smrtnim ishodom. Ove brojke naglašavaju ključnu važnost držanja sigurnog razmaka kako bi se spriječile nesreće i zaštitili životi, prema Agenciji za sigurnost prometa.

 
 
Zašto je važna sigurnosna udaljenost?

Sigurnosni razmak omogućuje vozačima dovoljno vremena za reakciju u slučaju naglog kočenja ili drugih nepredviđenih situacija. Ako je udaljenost prekratka, smanjuje se vrijeme dostupno za sigurno zaustavljanje vozila, što povećava rizik od sudara i teških ozljeda. Vrijeme zaustavljanja ovisi o vremenu reakcije vozača (obično između 0,8 i 1,2 sekunde) i putu kočenja. Dakle, koliko brzo ćete se zaustaviti ovisi o tome kada otkrijete prepreku i koliko brzo počnete kočiti. I naravno, koliko brzo će se vaše vozilo zaustaviti.

Pravilo dvije sekunde, poštujte ga!

Jedan od najjednostavnijih načina za osiguranje dovoljne sigurnosne udaljenosti je korištenje pravila dvije sekunde. Odaberite fiksnu točku na cesti (na primjer: prometni znak ili drvo) i počnite brojati kada vozilo ispred vas prođe tu točku. Ako izbrojite najmanje dvije sekunde prije nego što sami prođete istu točku, na sigurnoj ste udaljenosti. Po lošem vremenu povećajte tu udaljenost na četiri sekunde ili više.

S druge strane, istina je naravno i da čvrst i silovit pritisak na papučicu kočnice (kod svih modernih sigurnosnih sustava u automobilima, poput ABS-a, pojačivača kočnice) može značajno skratiti put kočenja (a u ekstremnim slučajevima i pomoći zaobići prepreku). No, vozač je ipak ključan – zato je bitna i usredotočenost na vožnju, izostanak svega toga. ja distrakcije (mobitel je jedan od ključnih), promatranje neposredne okoline, retrovizori... ukratko - stalni nadzor tijeka prometa ispred i s vama, koji će vam omogućiti da predvidite i izbjeći kritične događaje.

 
Još veća sigurnosna udaljenost s lakom prikolicom

Upravljanje vozilom s lakom prikolicom, koje je najčešće ljeti, na izletima, predstavlja dodatni izazov u osiguravanju sigurnosne udaljenosti. Zbog dodatne težine i duljeg puta kočenja nužno je povećati sigurnosni razmak. Preporuča se udvostručiti udaljenost u odnosu na vožnju bez prikolice. Pogotovo kada je u pitanju prikolica bez kočnica.
 

Također se malo mijenja težište vozila, što može utjecati na stabilnost i kočenje. Ravnomjerno rasporedite prtljagu, stavljajući teže predmete ispod i iznad osovine prikolice kako biste osigurali stabilnost. Spriječite pomicanje tereta tijekom vožnje pomoću sigurnosnih traka ili mreža Prije svake vožnje, naravno, provjerite je li prikolica pravilno i sigurno pričvršćena i rade li svi svjetlosni signali. Za motorna vozila najveće dopuštene mase do uključujući 3,5 t koja vuku priključno vozilo ograničenje brzine na autocesti je 100 km/h, a na cestama izvan naselja 90 km/h.
 

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.