Države članice postupno ublažavaju i ukidaju izvanredne mjere koje su uvedene zbog koronavirusa te će Europljani moći putovati ovog ljeta ako to zdravstveno stanje i nacionalna ograničenja dopuste.
Iako građani moraju poduzeti mjere opreza i slijediti zdravstvene i sigurnosne upute nacionalnih tijela, Europska komisija izradila je smjernice i preporuke kako bi pomogla državama članicama u koordiniranju sigurnog ukidanja ograničenja putovanja.
Deset preporuka Komisije za sigurno putovanje glase:
- Rezervirajte karte i prijavite se za putovanje na internetu kako biste izbjegli redove kad god je to moguće.
- Poštujte društveno distanciranje tijekom predavanja i preuzimanja prtljage, sigurnosnih provjera, ukrcaja i iskrcaja.
- Moguće je da će u zrakoplovu biti manje putnika i da će se tražiti sjedenje na udaljenosti od putnika koji nisu dio istog kućanstva.
- Kada je teško osigurati društveno distanciranje, od vas se može tražiti da nosite maske.
- Hrana, piće i drugi proizvodi možda neće biti dostupni.
- Prijevoznici mogu postaviti zaštitne prepreke, primjerice između putnika i vozača, a od vas se može tražiti ulazak na stražnja vrata.
- Vozači bi trebali automatski otvarati vrata na svakoj stanici kako putnici ne bi morali dodirivati tipke ili ručke.
- Postaje, luke i zračne luke trebaju se redovito čistiti i dezinficirati te omogućiti korištenje proizvoda za dezinfekciju.
- Treba postojati odgovarajuća ventilacija.
- Putnici mogu birati između povrata novca ili preusmjeravanja za otkazane karte. Ako kompanije nude vaučere, i dalje imate pravo zatražiti povrat novca.
Gosti u hotelima i drugim vrstama smještaja trebali bi poštovati socijalno distanciranje kada su u zajedničkim prostorijama, kao i mjere za sprečavanje i kontrolu infekcija, kao što su kašljanje ili kihanje u papirnati rupčić ili lakat, održavanje higijene ruku i nošenje maske.
Turistički objekti trebali bi gostima pružiti jasne informacije i smjernice prije dolaska te bi trebali imati plan za slučaj zaraze. Također bi trebali osigurati redovito čišćenje i dezinfekciju površina koje se često dodiruju i dobre ventilacijske sustave. Osoblje hotela trebalo bi biti osposobljeno za osnovnu prevenciju i kontrolu infekcija.