Pozor, poskupljuje korištenje tunela Karavanke, prodora između Slovenije i Austrije

U srpnju će se cijene usklađivati ​​s inflacijom, a poskupjet će i ostale ceste s naplatom cestarine.

Pozor, poskupljuje korištenje tunela Karavanke, prodora između Slovenije i Austrije Žiga Živulovič/Bobo
27. 6. 2024

Vlada je donijela izmijenjenu Uredbu o naknadama za korištenje cestovnog tunela Karavanke, prema kojoj će od 15. srpnja vožnja kroz tunel za vozila najveće dopuštene mase veće od 3,5 tona poskupjeti za 6,8 posto. Radi se o usklađivanju s rastom potrošačkih cijena od 2018. godine, kada je zadnji put korištenje tunela usklađeno s inflacijom, za motorna vozila iznad 3,5 tone s dvije osovine, vožnja kroz tunel Karavanke poskupjet će za 4,22 eura do 4,51 eura. Za naplatni razred R3 cijena će sa 4,69 eura porasti na 5,01 euro, a za naplatni razred R4 sa 9,38 eura na 10,01 euro. Svi iznosi su bez poreza na dodanu vrijednost od 22 posto, priopćilo je Ministarstvo infrastrukture nakon sjednice Vlade.
 

Pravni temelj za usklađivanje cestarina za korištenje cestovnog tunela Karavanke daje Zakon o cestarini, pojasnili su. Njime je predviđeno usklađivanje cestarine za korištenje cesta s naplatom cestarine za vozila iznad 3,5 tone s inflacijom, ako rast potrošačkih cijena u Sloveniji u prethodnoj godini u odnosu na prethodnu godinu prijeđe indeks 100. Lani je taj uvjet bio ispunila, a cestarina se nije mijenjala od 2018. Uz cestarinu za korištenje cestovnog tunela Karavanke, poskupjet će i infrastrukturna naknada za upravljanje vozilima najveće dopuštene mase iznad 3,5 tone na ostalim cestama s naplatom cestarine za 6,8 posto.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.