Ovo čudovište čeka izgrednike ako se sretnu s njemačkom policijom

I prije Europskog nogometnog prvenstva naručeno je čak 55 novih oklopnih vozila koja će koristiti specijalne jedinice za suzbijanje nereda, posao vrijedan gotovo sto milijuna eura.
 

 

Ovo čudovište čeka izgrednike ako se sretnu s njemačkom policijom Rheinmetall
21. 6. 2024

Napisao: Matjaž Gregorić

Njemačka policija naručila je veliki broj novih višenamjenskih oklopnih vozila Survivor R od tvrtke Rheinmetall iz Duesseldorfa. Riječ je o oklopnom vozilu razvijenom na bazi MAN-ovog kamiona na četiri kotača sa snažnim dizel motorom koji razvija 250 kilovata odn. 340 KS. Zastrašujući blindirani automobil zamijenio je svog prethodnika koji je predstavljen prije 37 godina. Suvivor R morao je proći niz teških testova, uključujući i vožnju kroz vatru, prije nego što je pobijedio na natječaju.

Survivor R razvijen je u Rheinmetallu u suradnji s proizvođačem specijalnih vozila Achleitner, koji je podizvođač na projektu, a finalna montaža i isporuka serijskih vozila odvija se u Rheinmetallovoj tvornici u Kasselu. Njemačka državna policija u Berlinu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Saskoj već koristi dva primjerka ovog vrlo mobilnog i visoko zaštićenog vozila kao operativno sredstvo za svoje specijalne postrojbe. Oba su prošla opsežna testiranja, uključujući certifikaciju pune zaštite. Isporuke serijskih vozila počele su prošle godine, a očekuje se da će biti dovršene 2026. godine.
 

Posao će Rheinmetallu donijeti lijepu zaradu, jer je vrijedan gotovo 100 milijuna eura, a očekuje se i proširenje ugovora naknadama za održavanje i popravke te logističkom podrškom za vozila.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.