Stručnjaci upozoravaju: zbog visokih temperatura urbanim sredinama širi se štetnik koji ozbiljno prijeti...

U povoljnim vremenskim uvjetima sposobni su preletjeti udaljenost od nekoliko kilometara.

Pozivaju se vlasnici da redovito prate stanje te da u slučaju sumnje na napad potkornjaka u urbanom okruženju odmah posjeku napadnuto drveće.


 

Stručnjaci upozoravaju: zbog visokih temperatura urbanim sredinama širi se štetnik koji ozbiljno prijeti... Sabine from Pixabay
16. 7. 2024

U svjetlu viših temperatura i suše, šumarska inspekcija uočava povećanu prisutnost potkornjaka na stablima smreke u šumama i urbanim sredinama. Pozivaju se vlasnici da redovito prate stanje te da u slučaju sumnje na napad potkornjaka u urbanom okruženju odmah posjeku napadnuto drveće i poduzmu odgovarajuće mjere vala utječu na povećanu sposobnost širenja potkornjaka, ali istovremeno, uz sušu, smanjuju prirodnu sposobnost obrane drveća od napada.

U povoljnim vremenskim uvjetima odrasli smrekovi potkornjaci sposobni su preletjeti nekoliko kilometara i ukopati se u zdrava stabla četinjača te tako uzrokovati velike štete, upozorili su stoga inspektori u priopćenju za javnost provoditi redovite preglede stabala.

U slučaju bilo kakvih znakova napada potkornjaka na smreku treba odmah provesti sanitarnu sječu i represivne mjere, kako bi se spriječilo širenje potkornjaka okolišu je posebno zahtjevan i opasan posao, pa ga treba povjeriti obučenim i provjerenim stručnjacima kore i promjene boje iglica te njihovog masovnog otpadanja, navode iz inspekcije.

Kod napadnutih smreka po deblu se cijedi smola i pojavljuju se crvi na kori, korijenovom vratu i priraslom izraslinu oko debla napadnutog stabla Kontrolu u gradskom okruženju provode šumarski inspektori inspekcija za poljoprivredu. šumarstva, lova i ribolova. Vlasnicima kod kojih se na posjedu utvrdi da su četinjače napadnute potkornjacima, u postupku inspekcijskog nadzora izdat će se rješenja o sječi napadnutih stabala.

Nepravovremena sanitarna sječa i izvođenje radova suzbijanja omogućavaju širenje potkornjaka što za posljedicu ima razmnožavanje potkornjaka. Čak i nekoliko odraslih kornjaša osmerozube ili šesterozube smrekove zlatice oslabi stablo i uzrokuje njegovo uginuće, objasnili su inspektori.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.