Pljuska stvarnosti; ljeto bez turista

Godinama su se najjače europske turističke destinacije na neki način žalile na prekomjernu turističku ponudu. Ali ovog ljeta, zbog straha od drugog vala koronavirusa, turista vjerojatno uopće neće ni biti.

Pljuska stvarnosti; ljeto bez turista Pixabay
4. 5. 2020

BARCELONA, Španjolska - Prošećite Barcelonetom i osluhnite novo "normalno"; Valovi nježno guraju prema pijesku. Galebovi vrše povremene pozive dok klize po vedrom plavom nebu. Biciklisti, trkači i roleri preplavili su šetalište kako bi iskoristili kratko vrijeme unutar karantene predodređeno za malo vježbanja.

Nedostaju turisti. Na kraju Barcelonete, ikonski W hotel u Barceloni stoji tiho poput sjene. Njegov prašnjavi ulaz omotan je policijskom vrpcom.

Prizor se iznova i iznova ponavlja u gotovo svim turističkim destinacijama u Europi i ilustrira kontinent duboko u koronavirusnoj krizi. Louvre u Parizu, Koloseum, Trg svetog Marka u Veneciji: svi prazni. Plaže od Francuske do Portugala napuštene su, a zračne luke gotovo nenaseljene. Zemlje Europske unije zatvorile su svoje granice za strane turiste - ograničenja koja su na snazi ​​barem do sredine svibnja

Uz nekoliko izuzetaka, velik dio putovanja unutar EU još uvijek je zabranjeno. Zemlje poput Francuske, Italije, Portugala i Španjolske, koje su i dalje u srcu zatvaranja, ne dopuštaju čak ni putovanje s jedne strane na drugu.

No Europa će uskoro ipak izaći iz COVID hibernacije. Turizam će, međutim, biti posljednji sektor koji će se probuditi. Thierry Breton, europski povjerenik za unutarnje tržište, kaže da bi se turistička ekonomija 27-članog bloka mogla smanjiti za čak 70 % ove godine kao rezultat krize. "Turizam je prvi sektor koji je pogođen koronavirusom i siguran sam da će se najsporije oporaviti i izaći iz ove faze", rekao je Breton pred odborom Europskog parlamenta ranije ovog tjedna.

S obzirom na to da će europski turistički sektor pasti u krater od 400 milijardi eura, Bretonova je poruka bila relativno uzbudljiva. U Češkoj se očekuje da će se prihodi od turizma ove godine smanjiti za 75 %. U Španjolskoj, gdje turizam čini 12 % bruto domaćeg proizvoda, predviđeni pad je 80 %, odnosno 130 milijardi USD. Ranije u travnju, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je kako ljetna pauza nije bila u planu. Vijest je bila toliko šokantna da je šefica komisije kasnije bila prisiljena ublažiti svoje stajalište, tvrdeći eufemistički da turisti mogu najbolje iskoristiti „pametna rješenja za ljetni odmor“.

Još jedna prepreka ima veze s ekonomijom prelaska s jednog mjesta na drugo uz održavanje društvene udaljenosti. To znači restorani i hoteli koji su poluprazni, zrakoplovi u kojima su srednja sjedala prazna. Takve su mjere dovele do ogromnog povratnog pogona, posebno od jeftinih prijevoznika čiji se poslovni model oslanja na popunjavanje svakog mjesta. Izvršni direktor Ryanaira, Michael O’Leary, rekao je da takva pravila čine izborom između gubitka poslovanja ili potpunog odlaska iz posla problematičnim. "Ne možemo zaraditi novac na 66% faktora opterećenja", rekao je prošli tjedan.

Zbunjuje i činjenica kako neki međunarodni avioprijevoznici i dalje nude karte za Europu, iako je velikoj većini posjetitelja zabranjen ulazak.

Unatoč izazovima, zemlje poput Hrvatske i Češke, koje su prilično dobro riješile koronavirusnu krizu, traže načine kako potaknuti turizam istodobno braneći potencijalni drugi val COVID-19.

Jedno je rješenje plutalo prošli tjedan u EU. Ministar turizma RH Gari Cappelli bio je za izradu COVID putovnica koje bi ovjeravale zdravstveno stanje njihovih vlasnika. Svjetska zdravstvena organizacija i drugi govorili su u prošlosti da je takav plan možda previše rizičan.

S oko 2101 slučajeva koronavirusa i 80 smrtnih slučajeva u vrijeme objavljivanja, Hrvatska je u velikoj mjeri pošteđena tragedije koja je pogodila mjesta poput Velike Britanije, Italije i Španjolske. Ali ona i dalje trpi tragične ekonomske posljedice bolesti. Turizam čini 20 % bruto domaćeg proizvoda, a Vlada očekuje da će se gospodarstvo ove godine smanjiti za 9,4 %. "Pokušat ćemo dostići 30 % prihoda od turizma iz prošle godine, ako je moguće, jer još uvijek imamo mogućnost razmišljati o dolascima u srpnju, kolovozu i rujnu", rekao je Cappelli za Reuters.

Austrija, koja je predvodila Europu u ukidanju karantene, sugerirala je da bi mogla otvoriti svoje granice turistima iz Njemačke. Ali njemački političari su oprezni. "Europska utrka turističkih zemalja u tome tko će prvi omogućiti turističko putovanje sve nas dovodi do neprihvatljivih rizika", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas za Bild am Sonntag. Njemačka je u posljednjih mjesec dana trebala dovesti više od 240 000 turista i nije raspoložena za to ako se dogodi još jedan napad virusa.

U Francuskoj, od 11. svibnja, a i tijekom nekoliko nadolazećih mjeseci, poduzeća, škole i zabavna mjesta postupno će se ponovo otvoriti, a barovi i restorani bit će zatvoreni barem do lipnja, a sportski događaji zabranjeni do rujna. Do kraja svibnja vlada će odlučiti mogu li ljetni odmori nastaviti.

Kao i u ostatku Europe, u Španjolskoj se još uvijek ne govori o međunarodnom turizmu. Španjolska je zacrtala postupno uspostavljanje programa od 0 do 4 koraka iz karantene, s putovanjima između regija kao posljednjim korakom. Barcelona i Madrid toliko su pogođeni krizom zemlje s koronavirusom da se jedva kvalificiraju za korak nula. Ako sve bude dobro, putovanje između 17 regija Španjolske može se dogoditi nakon kraja lipnja.

U Portugalu, odakle otprilike polovina 16,3 milijuna međunarodnih turista dolazi iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Španjolske, vlada nudi vaučere za godišnji odmor da dođu u Portugal nakon što se zemlja u potpunosti izbaci iz karantene. Vaučeri kojima se putnici žele potaknuti na odgađanje odmora umjesto da ih potpuno otkažu, vrijede do prosinca sljedeće godine i pokrivaju sve putne rezervacije između sredine ožujka i rujna ove godine. U međuvremenu, vlada je u ožujku pokrenula kreditnu liniju od 1,7 milijardi eura (1,8 milijardi dolara) za podršku sektoru, za koju se očekuje da bi do lipnja izgubila čak 1,4 milijarde eura.

Italija još uvijek prednjači u Europi s oko 28.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom. Dakle, unatoč činjenici da turistički sektor generira više od 13 posto BDP-a zemlje, nemojte očekivati ​​da ćete uskoro posjetiti talijansku plažu. U ovom trenutku zemlja tek izlazi iz karantene.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.