Ovako će izgledati novi Citroën C5 Aircross koji će biti dostupan sa svim pogonskim opcijama

VIDEO + FOTO - Citroën je jučer na Pariškom sajmu predstavio novi koncept C5 Aircross, najavljujući 2. generaciju kompaktnog SUV-a, ponajprije s klasičnim fosilnim pogonima.

Model će na tržište izaći sredinom 2025. godine, a bit će dostupan i s potpuno električnim pogonom, koji će omogućiti doseg do 680 km.

Ovako će izgledati novi Citroën C5 Aircross koji će biti dostupan sa svim pogonskim opcijama Blondet Eliot/ABACA
15. 10. 2024

Napisao: Gregor Žvab

Kako je u Parizu rekao izvršni direktor Citroëna Thierry Koskas, koncept je već "95 posto verzija" konačnog, serijskog modela. "C5 Aircross je za nas bio veliki komercijalni uspjeh," rekao je Koskas o Stellantisovom vodećem modelu, "ali došlo je vrijeme da ga obnovimo."

Nova generacija C5 Aircross bit će izgrađena na STLA Medium arhitekturi, koja podržava i motore s unutarnjim izgaranjem i baterijske električne pogone. Novu platformu dijeli nekoliko modela kompaktnih SUV-ova marke Stellantis, uključujući Peugeot 3008, kao i nadolazeće Opel Grandland i Jeep Compass.

Aktualni model C5 Aircross na tržištu je od 2017. godine i dostupan je s 48-voltnim blagim hibridom i plug-in hibridom. Nova verzija će se, kao i postojeća, proizvoditi u Rennesu u Francuskoj, gdje je Stellantis nadogradio tvornicu kako bi omogućio proizvodnju potpuno električnog modela. Koncept je dugačak 4650 mm, što je 150 mm duže od aktualnog modela, ali je istovremeno nešto niži – s visinom od 1660 mm niži je za 29 mm od prethodnika.

Citroën tek treba otkriti tehničke detalje za sljedeću generaciju C5 Aircross, ali Peugeot 3008, koji koristi istu platformu, nudi 48-voltni hibridni pogon, plug-in hibrid i nekoliko potpuno električnih verzija s rasponom do skoro 700 km.

Citroën je ove godine već obnovio svoj mali SUV, C3 Aircross, kao i manji model C3. Oba se temelje na pristupačnijoj platformi "Stellantis Smart Car". Na sajmu u Parizu Citroën je predstavio i revidirane modele C4 i C4 X, kao i ažurirani električni Ami.

Nakon predstavljanja modela C3 Aircross prošlog lipnja, Citroën potvrđuje svoju ofenzivu na tržištu SUV vozila svjetskom premijerom koncepta C5 Aircross. Izražava viziju onoga što bi mogao biti sljedeći SUV marke u C segmentu. C5 Aircross Concept potvrđuje dinamičnost marke u potpunoj obnovi, sposobne ponuditi ponudu prilagođenu očekivanjima svakog segmenta. Nudi inteligentan odgovor na potrebe kupaca koji traže pristupačan i karakterističan SUV, nudeći prostor u vozilu, udobnost i veliku praktičnost za obitelji.

Dizajniran na platformi STLA Medium grupe Stellantis, C5 Aircross Concept je višeenergetsko vozilo.

Izražava snažan stav, pun snage i karaktera. To je gust, mišićav i organski blok, oblikovan za aerodinamiku. Doista, na teritoriju SUV-a gdje je silueta po prirodi nepovoljna, dizajneri su se poslužili brojnim trikovima kako bi smanjili njezin utjecaj. Volumeni su mu izdašni, a površine fluidne.

Sprijeda je prednji dio poklopca motora spušten, dok se straga krov spušta dok su vrata prtljažnika vrlo okomita. Kabina je zaobljena, četvrti prozori opremljeni su zračnim dodacima, a stražnja svjetla Citroën Light Wing izrezana su i u ravnini kako bi vodila strujanje zraka. Dizajn uklanja suvišno u korist bitnog, dok naglašava novi identitet marke i moderan dojam. S dužinom od 4,65 m, krase ga neviđene proporcije i nudi obilje prostora.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.