Pandemiji je u Belgiji kraj!!! Ukidaju sve covid mjere, samo maske ostaju! Stožer im se gasi, a povratak u normalu kreće 1. rujna

Alexander De Croo, predsjednik Vlade ponosan je na Belgijance jer su zaslužili otvaranje i zbog jedne od najboljih procijepljenosti u Svijetu. Kraljevina Belgija u srijedu 1. rujna 2021. godine ukida sve dosad izrečene zaštitne mjere za sprečavanje širenja bolesti COVID-19 za ugostiteljske objekte, osim obveze nošenja zaštitnih maski za lice. Odluka je to Saveznoga državnog epidemiološkog vijeća koje je donijelo odluku i o samoukidanju. Naprosto nema više potrebe za covid mjerema, a i za onima koji ih nameću, odobravaju, konrtoliraju, nadgledaju... Najveći dijelom odluka je donesena i zbog toga što su Belgijanci među najboljima u Svijetu kad je o cijepljenju riječ.

Pandemiji je u Belgiji kraj!!! Ukidaju sve covid mjere, samo maske ostaju! Stožer im se gasi, a povratak u normalu kreće 1. rujna Diane Leardic
23. 8. 2021

Foto: Diana Leardic/EP

Alexander De Croo, predsjednik Vlade Kraljevine Belgije na konferenciji za novinare istaknuo je kako će se trenutačni spor, ali stalan rast broja novozaraženih osoba zasigurno nastaviti tijekom predstojećih tjedana zbog povećanoga broja putovanja te početka nove školske godine. Dodao je kako se s povećanjem broja novozaraženih zasad nije povećao broj hospitaliziranih osoba, što je doveo u vezu s učincima cijepljenja. „Dobra je vijest da smo vodeća država u cijepljenju. Malo je država bolje od nas“, istaknuo je De Croo te poručio kako je to konkretan potez koji svatko može učiniti kako bi se pomoglo ponovnome otvaranju društva.

U skladu s time od srijede 1. rujna 2021. godine prestaju sva ograničenja za poslovanje u ugostiteljstvu, osim obveze nošenja zaštitnih maski za lice, što znači da više neće biti ograničenja u radnome vremenu restorana i barova, a gosti će se ponovno moći nesmetano okupljati za šankom. Zaštitne maske morat će se nositi u svim okolnostima kada se ne sjedi za stolom. Međutim, briselski ministar Rudi Vervoort prethodno je najavio kako navedene mjere neće biti ukinute na području grada Bruxellesa.

Od 1. rujna 2021. godine bit će ponovno dopušteno plesanje na vjenčanjima, a ples u barovima bit će zabranjen do 1. listopada 2021. godine. Ograničenja broja osoba koje se mogu okupljati u privatnim stanovima i kućama – trenutačno je dopušteno okupljanje najviše osam osoba – prestat će se primjenjivati. Ukidaju se i sva ograničenja za događanja na kojima se u zatvorenome okuplja do 200 osoba te za događanja na otvorenome na kojima se okuplja do 400 osoba. Nadalje, od 1. listopada 2021. godine, nakon godinu i pol dana, ponovno će se otvoriti noćni klubovi, a jedinice lokalne samouprave odlučit će do tada o mogućemo produljenju propusnica ili ograničenja za područja s niskim postotkom cijepljenih.

Glede obveznoga cijepljenja, predsjednik Vlade Kraljevine Belgije Alexander De Croo istaknuo je kako će se u Bruxellesu i ostalim područjima s postotkom cijepljenih osoba nižim od propisanoga morati učiniti dodatni napori. Među mogućim mjerama spominju se tzv. potvrde o sigurnosti od bolesti COVID-19 kojima bi građani dokazivali jesu li preboljeli bolest COVID-19, jesu li cijepljeni protiv nje ili bi potvrđivali da posjeduju negativan PCR test.

Za zdravstvene radnike cijepljenje više nije stvar izbora jer oni, kako je naglasio predsjednik Vlade Kraljevine Belgije Alexander De Croo, imaju odgovornost zaštititi pacijente. Zbog toga će u predstojećim tjednima nastojati pronaći prikladan način organizacije cijepljenja zdravstvenih radnika.

Najavljeno je i kako bi savezno državno epidemiološko vijeće, u obliku u kojemu postoji ​od 12. ožujka 2020. godine, trebalo prestati s radom te kako to ne znači da će s time prestati suradnja među pokrajinama.

Članak je također dostupan u tiskanom izdanju magazina Start, koji je u prodaji od 31.07.2021.

PRETPLATITE SE!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.