Nisu ih htjeli ni Nike, ni Puma, ni Adidas i godinama je Vatrene odijevao Patrick! Bili su u počecima poput ružnog pačeta, a onda je u stilu profesora Baltazara stigao on - Zvonko Bratuša

LIJEPA PRIČA ZA VIKEND! Legenda o hrvatskom dresu! Jeste li znali da je prvi pravi "kockasti" dres osmislio, skrojio i izradio ZVONKO BRATUŠA, sudionik Domovinskog rata, pilot u prvoj lakoj eskadrili borbenih zrakoplova HV-a, nogometaš koji je igrao u Njemačkoj, a kasnije trenirao i  Jürgena Kloppa.

U dresu Čakovčanina Zvonka Bratuše debi za Hrvatsku imali su i Davor Šuker, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Zlatko Kranjčar, Dražen Ladić...

Prvi dres u kojem su nastupili još 1990. Vatreni protiv SAD-a bio je sve samo ne lijep, no već onaj Patrickov iz 1992. i utakmice protiv Rumunjske utabao je staze prepoznatljivosti "Kockastih". S ponosom ga nose ne samo Vatreni, navijači, fanovi..., već i konobari, kuhari, kućanice..., a viđa ga se na svim meridijanima i paralelama svijeta.

Nisu ih htjeli ni Nike, ni Puma, ni Adidas i godinama je Vatrene odijevao Patrick! Bili su u počecima poput ružnog pačeta, a onda je u stilu profesora Baltazara stigao on - Zvonko Bratuša HNS / Zvonko Bratuša
28. 6. 2024

Napisala Zvonka Bratuša

Foto: arhiva Zvonko Bratuša / HNS

Ovo je priča o nastanku ikone, o hrvatskom nacionalnom dresu kojeg Vatreni nose eto sad već 34 godine. I kao što je priča o osnutku hrvatske države bila trnovita, teška i bremenita, jednaka je sudbina pratila i naše najpoznatije sportaše. Nogometaši su i nekada, baš kao i danas bili najbolji ambasadori mlade hrvatske države i nije nikakva tajna da su u samim počecima naše velike zvijezde odijevale dresove u kakvim igraju igrači i nižerazrednih klubova.

I baš kao što nas dugo nisu kao državu priznavali u svijetu, tako je hrvatska nogometna vrsta godinama, gotovo puno desetljeće, nastupala u dresovima koje su krojili domaći krojači.

Jeste li znali da je prvi pravi "kockasti" dres osmislio, skrojio i izradio sudionik Domovinskog rata, nogometaš koji je igrao u Njemačkoj, a kasnije trenirao i  Jürgena Kloppa.

Davor Šuker, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Zlatko Kranjčar, Dražen Ladić... i tada svjetska imena s ponosom su odijenuli kockice

U dresu Čakovčanina Zvonka Bratuše debi za Hrvatsku imali su i Davor Šuker, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Zlatko Kranjčar, Dražen Ladić...
Prvi dres u kojem su nastupili još 1990. Vatreni protiv SAD-a bio je sve samo ne lijep, no već onaj Patrickov iz 1992. i utakmice protiv Rumunjske utabao je staze prepoznatljivosti "Kockastih". Svijet nogometa prepun je priča o velikim pobjedama, talentiranim igračima i nezaboravnim trenucima. No, jedna od najzanimljivijih priča vezana je uz nastanak legendarnog hrvatskog nogometnog dresa, prepoznatljivog po svojim crveno- bijelim kockicama.

Ključni čovjek iza te priče je Zvonko Bratuša

Zvonko Bratuša, rođen u Čakovcu 1958. godine, preselio se u Njemačku 1969.
godine, gdje je započeo svoju nogometnu karijeru. Kao igrač, igrao je u
Schwarzwaldu, a kasnije je započeo trenersku karijeru. U omladinskom pogonu
TUS Ergenzingen trenirao je buduću zvijezdu Jürgena Kloppa.

Kao asistent trenera Josipa Kužea u Bundesligi, trenirao je poznate igrače poput Thomasa Linkea i Željka Buvača, koji je kasnije postao asistent Jürgenu Kloppu.
Godine 1991., kao dragovoljac Domovinskog rata, priključio se obrani Republike Hrvatske kao pilot u prvoj lakoj eskadrili borbenih zrakoplova.

Već 1992. godine, Zvonko je pokrenuo proizvodnju sportske opreme marke Patrick, koja je ubrzo postala sinonim za kvalitetu i prepoznatljivost hrvatskog nogometa. Osim hrvatske reprezentacije koristili su njegov brend i brojni drugi, ponajprije domaći sportski klubovi, poput recimo Intera iz Zaprešića.


Sve je počelo 1991. godine...

..., kada je ideja o jedinstvenom dresu s kockicama rođena. Tada je Bratuša, radeći u profesionalnom nogometu s proslavljenim nogometašem i omiljenim trenerom Dinama, Josipom Kužeom kao njegov asistent, dao izjavu novinarima da će hrvatski nogomet igrati važnu ulogu u svjetskom nogometu. Već tada je imao viziju o jedinstvenom dresu s kockicama.


Bratuša, autor ideje i dizajna kockica po uzoru na hrvatski grb, shvatio je da je
potrebno stvoriti nešto što će biti ponosno prepoznatljivo na međunarodnoj
sceni. Nakon prve utakmice protiv Sjedinjenih Američkih Država, primijećeno je da dres s puno malih kvadratića, koji je izradila tvornica MTČ, nije imao željeni efekt - igrači su izgledali poput klaunova.

Rješenje je pronađeno u Vulariji, malom mjestu kod Čakovca, gdje se nalazi
njegova tvornica. Šivanje dresova započelo je tamo, uz korištenje materijala
visokog kvaliteta uvezenog iz Njemačke. Radnici su s oduševljenjem prionuli na
posao, svjesni da stvaraju nešto posebno.

Prvi dres bio je spreman za veliku utakmicu u Rijeci 1992...

..., gdje je Hrvatska odmjerila snage s Rumunjskom. Poseban trenutak dogodio se kada je Dražen Ladić, legendarni vratar, prvi obukao dres s velikim kockicama marke Patrick. Njegov ponos i zadovoljstvo prenijeli su se na sve ostale igrače, uključujući zvijezde poput Zvonimira Bobana i Davora Šukera, koji su također s ponosom nosili novi dres. U tom periodu, do 1992. godine, Bratuša je bio odgovoran za proizvodnju i distribuciju poznate njemačke marke Uhlsport. U dresovima te marke, hrvatska reprezentacija igrala je utakmicu u Rijeci protiv Rumunjske.

Pokretanjem proizvodnje i distribucije njegove tvrtke Patrick, usmjerio je sve snage i znanja na hrvatski nogomet. Patrick je opremao sve nogometne suce, a 50 posto klubova igralo je u Patrickovoj opremi. Hrvatska reprezentacija također je dobila opremu bez plaćanja i ikakvih naknada.

Radnici koji su proizveli dres radili su u njemu


Radnici u tvornici također su obukli dresove, stvarajući atmosferu slavlja i
zajedništva. Taj trenutak zajedničkog ponosa bio je više od sportskog uspjeha - bio je to simbol jedinstva i nacionalnog ponosa. Ova priča o nastanku hrvatskog nogometnog dresa nije samo priča o modi ili sportu.

To je priča o viziji, upornosti i zajedničkom radu. Dres s "kockicama", koji je postao simbolom hrvatskog nogometa, odraz je truda i ponosa cijele nacije. Svaka "kockica" na njemu priča priču o ljudima koji su vjerovali u nešto veće i ostvarili svoj san.
Tako je nastao legendarni dres, koji će zauvijek ostati simbolom hrvatskog
nogometnog ponosa, nošen od strane najboljih igrača i obožavan od strane
navijača diljem svijeta.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.