Mi ne možemo ni mladima osigurati stanove, a Slovenci ih grade i penzionerima

Kakva samo briga za umirovljenike. Do 2027. u šest općina izgraditi će se posve novi stanovi za starije u Deželi.

Nekretninski fond za mirovinsko i invalidsko osiguranje planira izgraditi oko 220 stanova za starije osobe i umirovljenike diljem Slovenije.

Mi ne možemo ni mladima osigurati stanove, a Slovenci ih grade i penzionerima BOBO/ ZIGA ZIVULOVIC JR.
23. 10. 2024

Fond mirovinskog i invalidskog osiguranja za nekretnine planira izgraditi oko 220 stanova za starije osobe i umirovljenike u različitim dijelovima zemlje. Ukupna vrijednost investicije iznosit će približno 40 milijuna eura, a završetak izgradnje očekuje se do kraja 2027. godine, rekli su iz Fonda.

 
U šest općina u tijeku je izgradnja novih stanova, a završetak se očekuje do 2027.

Stanovi će biti u općinama Ajdovščina, Kranj, Maribor, Novo mesto, Ptuj i Ribnica, a trebali bi se graditi u razdoblju od zadnjeg kvartala 2025. do kraja 2027. U Kranju se već gradi 57 stanova, a radi se iu Novom mestu gdje će biti 20 stambenih jedinica, kao iu Ribnici, projekt je u tijeku, rekao je za STA direktor fonda Andrej Hudoklin.

Ovih dana očekuju ishođenje građevinske dozvole za 30 stanova u Ptuju, au Ajdovščini bi radovi trebali početi sljedeće godine. Također iduće godine trebali bi dobiti građevinsku dozvolu za stanove u Mariboru.

Prema njegovim riječima, planirani stanovi će uključivati ​​i stanove za najam i stanove za najam s uslugom. Za sve se primjenjuju tehnički normativi i standardi koji vrijede za uslužne stanove.

Njihova će se veličina kretati od 45 do 65 četvornih metara, a bit će namijenjeni jednočlanim ili dvočlanim kućanstvima. Kada stanovi budu završeni, bit će raspisan natječaj, a povjerenstvo će na temelju postavljenih kriterija sastaviti listu prvenstva.

 
Fond dobiva kredit za stambenu izgradnju

Otprilike polovicu iznosa potrebnog za izgradnju dat će fond, a za preostalu polovicu tražili bismo kredit od Razvojne banke Vijeća Europe. Vlada je na sjednici Odbora za gospodarstvo u utorak dala suglasnost za eventualno odobrenje kredita Razvojne banke tom fondu u iznosu do 20 milijuna eura. U slučaju kredita za financiranje projekata u Sloveniji, država mora, sukladno statutu banke, odobriti kredit s izjavom. O odobrenju kredita odlučuje Upravno vijeće banke, priopćio je u utorak Vladin ured za komuniciranje.

Fond već ima više od 3200 namjenskih stanova, odnosno stanova za starije osobe, u 116 mjesta u Sloveniji, od čega je 469 stanova za najam. Prosječna najamnina za namjenske stanove je 5,01 eura po četvornom metru, a za servisirane 7,98 eura po četvornom metru. U međuvremenu, troškovi stanovanja se naplaćuju zasebno. Više informacija zainteresirani mogu dobiti na web stranicama fonda www.ns-piz.si.

Fond za mirovinsko i invalidsko osiguranje nekretnina je pravna osoba koja posluje kao gospodarsko društvo sukladno Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju i Zakonu o trgovačkim društvima. Njegov osnivač i jedini dioničar je Zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje (Zpiz). Funkciju skupštine fonda obavlja vijeće Zpiza koje imenuje nadzorni odbor.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.