U Sloveniji kasno navečer počele bijesniti oluje koje se sa sjevera kreću prema Hrvatskoj, idu od Gorenjske preko Štajerske i tu se zaustaviti neće

Kakva će ovo biti noć, ponajprije uz granicu sa Slovenijom?

Sumorne prognoze se ostvaruju: jake oluje zahvatile Gorenjsku i sad su u Štajerskoj kod Celja (mjestimice je već padala tuča). Nevrijeme s obilnom kišom već je zahvatilo Sloveniju i putuje prema sjeveroistoku...

U Sloveniji kasno navečer počele bijesniti oluje koje se sa sjevera kreću prema Hrvatskoj,  idu od Gorenjske preko Štajerske i tu se zaustaviti neće posnetek zaslona/Facebook Koroška Čveka
19. 7. 2024

Vremenske prilike u Sloveniji danas se brzo mijenjaju. Na krajnjem zapadu i sjeveru zemlje već se stvaraju jača nevremena s pljuskovima i tučom ponegdje. Kako su napisali na Neurje.si, "zbog promjenjivog vjetra visina oluje je prilično stacionarna, zbog čega dolazi do jakih pljuskova. Zbog velike suhoće tla dolazi do bujičnih poplava."
 

Kako javlja Meteoinfo, trenutno je najraznovrsnije na širem području Dravograda, gdje je lokalno već palo blizu 100 litara kiše po četvornom metru. Kako javlja Neurje.si, cesta Dravograd - Radlje zatvorena je zbog odrona.

Agencija Republike Slovenije za okoliš (ARSO) također je izdala upozorenje za danas jer će se u večernjim satima u nizinama zadržati veliko toplinsko opterećenje. Najtoplije je i dalje u Primorskoj, gdje je i prirodno okruženje ugroženo požarima.
 

Regionalni centar za obavješćivanje Celje priopćio je da je automatska meteorološka postaja Mežica od 20.20 do 20.50 sati izmjerila 20,9 milimetara oborine, što ukazuje na obilne oborine i mogućnost pljuskova.
 

Nešto prije 23 sata ARSO je objavio da pljuskovi ne jenjavaju ni u Ljubljani. Udar vjetra od 78 km/h izmjeren je i na Automatskoj postaji Ljubljana Bežigrad oko 22:30 sati.

Prognoza

Oborine s olujnim pljuskovima bit će učestalije tijekom noći i do jutra će se proširiti na veći dio Slovenije. Očekuju se jaki pljuskovi. Najniže jutarnje temperature bit će od 16 do 21 °C, na Primorskem oko 23 °C. Sutra će u početku biti oblačno s oborinama, ponegdje s pljuskovima. Pljuskova će još biti, no oborine će tijekom dana sa zapada slabjeti te postupno prestati i na istoku. Prema večeri će se razvedriti. Ponegdje će zapuhati vjetar istočnih smjerova, na Primorskom slaba bura. Najviše dnevne temperature bit će od 21 do 26 °C, na Primorskem oko 30 °C.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.