Idila! Slovenija danas: pao prvi snijeg, očekuje se više od ... (VIDEO)

VIDEO:  Ponegdje je to već prava zimska bajka. Zapravo to nije ništa neuobičajeno za Sloveniju u ovo doba godine.

Idila! Slovenija danas: pao prvi snijeg, očekuje se više od ... (VIDEO) TikTok/22b33b44b/posnetek zaslona
3. 10. 2024

Prodorom hladnijeg zraka sa sjevera Europe kiša je u Julijskim Alpama u Sloveniji počela prelaziti u snijeg. Na Kredarici cijeli dan pada snijeg. Na meteorološkoj postaji na Kredarici izmjereno je -1,7 Celzijevih stupnjeva i udari vjetra od 11 metara u sekundi.

@22b33b44b

♬ nhạc nền - MUSIC DJ DANCE 88

U posljednjih nekoliko sati palo je tri centimetra snijega, a snježni pokrivač tamo je sada visok oko pet centimetara. Meteorolozi predviđaju da bi moglo pasti i više od četvrt metra snijega. Snježna granica spustit će se na oko 1300 metara.

Na Balkanu dramatični: "VuSloveniji sniježi"

Regionalni mediji vijest o prvom snijegu na Kredarici tretirali su gotovo kao vremensku senzaciju. Naslovi su bili puni dramatičnih izjava poput: "U Sloveniji pada snijeg!" Stvaraju dojam da se dogodila izvanredna vremenska pojava. Iako se prvim pahuljama itekako možemo veseliti, razloga za ovako dramatično izvještavanje nema. 

Slovenci znaju da snijeg u jesenskim mjesecima na Kredarici nije ništa neobično - dapače, to je sasvim normalna pojava koja se događa svake godine, kada temperature na višim nadmorskim visinama počnu padati. Kredarica, koja se nalazi na nadmorskoj visini većoj od 2500 metara, jedna je od prvih u Sloveniji koja svake godine dobije snježni pokrivač, jer su tamo temperature često već dovoljno niske za snježne padaline. Naime, snijeg na ovoj visini početkom listopada više je pravilo nego iznimka.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.