Električni automobil zapalio žestok požar u garaži; Ozlijeđene su 23 osobe, a čak 140 automobila je teško stradalo

VIDEO:  Vatrogascima je trebalo 8 sati da ugase požar! Električni Mercedes-Benz EQE se zapalio a požar je izbio u podzemnoj garaži stambenog naselja. U gašenju požara sudjelovalo je čak 170 vatrogasaca.

Vatrogasci su kao mogući uzrok naveli akumulator električnog vozila. Incident je ponovno izazvao polemiku o sigurnosti litij-ionskih baterija,

Električni automobil zapalio žestok požar u garaži; Ozlijeđene su 23 osobe, a čak 140 automobila je teško stradalo YouTube
14. 8. 2024

Napisala: Nika Arsovska

O velikom požaru koji je izazvao električni Mercedes-Benz EQE javljaju iz korejskog grada Incheona. Da stvar bude gora, požar je izbio u podzemnoj garaži stambenog naselja, a vatrogasci su kao mogući uzrok naveli akumulator električnog vozila. Incident je ponovno izazvao polemiku o sigurnosti litij-ionskih baterija, jer su 23 osobe hospitalizirane, a oko 140 vozila je oštećeno u požaru. Rečeno je da su navedene baterije vrlo osjetljive na visoke temperature i prema tome zapaljive.

Požar gasili i više od 8 sati

Prema vatrogascima grada Incheona, samo njima je trebalo više od osam sati da ugase požar. Zbog navedenog požara čak 121 osoba morala je prenoćiti u privremenom skloništu, koje je postavljeno u Centru za socijalnu skrb, u neposrednoj blizini stambenog naselja. Da je riječ o ozbiljnom požaru pokazuje i snimka koja je obišla internet. Ovo pokazuje kako dim počinje sukljati iz vozila prije nego što se pojavi plamen. Automobil u trenutku požara nije bio spojen na punionicu, a točan uzrok požara trenutno nije poznat.

Požari na električnim vozilima češći su kada se pune, no u ovom slučaju pravi razlog požara još uvijek nije poznat. U gašenju požara sudjelovalo je čak 170 vatrogasaca i nekoliko vatrogasnih vozila, jer gašenje električnih vozila zahtijeva veliku intervenciju. Riječ je o požarima visoke energetske gustoće, zbog čega se brzo šire i teško ih je ugasiti. Mercedes-Benz Korea je izrazio duboku žalost zbog požara u garaži i obećao suradnju s istraživačima kako bi se otkrio uzrok požara. . No, iz tvrtke nisu htjeli otkriti model i vrstu baterije ugrađene u vozilo. Prema Nacionalnoj vatrogasnoj agenciji, broj požara uzrokovanih električnim vozilima u Koreji posljednjih je godina u porastu. U 2018. zabilježena su samo tri takva požara, a u 2023. bit će ih 72.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.