VIDEO: Kad nemate vremena, a želite dobro jesti: TAKO pripremljeni špageti NAJBOLJI su izbor
ŠTO KUHATI DANAS NA BRZAKA: Recept za špagete s brzo pripremljenim aromatičnim talijanskim umakom izvorno se zove špageti aglio olio e peperoncino. I nije prezahtjevan kulinarski poduhvat
Foto: Vinzenz Lorenz M / Pixabay
Spaghetti aglio olio e peperoncino
Recept za 4 osobe
Potrebno: 350 g špageta, 4-5 češnja svježeg češnjaka, 2-3 svježa ljuta čilija (peperoncino), svježi peršin (sjeckani), maslinovo ulje i ribani parmezan
Priprema: U većoj posudi zakuhajte vodu tri puta količina špageta koje kuhate. Dodajte dobar gram soli na litru vode. Dok se špageti kuhaju ogulite režnjeve češnjaka i narežite ih na tanke ploške pomoću rezača za sir (ako ne možete drugačije, poslužite se nožem).
Zatim nasjeckajte listove zajedno s čilijem. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje i pomiješajte nasjeckani češnjak s čilijem. Miješajte dok češnjak ne postane proziran i dobije blago žute rubove. Tada će i vaša kuhinja "divno" mirisati. Sada je pred vama najvažniji trenutak pripreme ovog božanskog jela. S vrha lonca u kojem su se kuhali špageti zahvatite malo škrobne vode i tom vodom 'isključite' češnjak s čilijem u tavi. Tek tada u dobiveni umak dodajte ocijeđene špagete, kuhane al dente i sve zajedno lijepo izmiješajte. Dok je jelo još toplo, dodajte dobro nasjeckani peršin. Još jednom sve izmiješati i podijeliti na tanjure. Na kraju svoju porciju špageta aglio olio e peperoncino (količina po želji) začinite naribanim parmezanom.
Za lažjo predstavo (tudi, če ne znate dobro italijansko) pa si vse skupaj lahko ogledate tudi v videu: