Novo svjetsko čudo iz Kine, sagradili najduži podvodni tunel na svijetu od 10 km i to u samo 4 godine

Kinezi su došli do nove prekretnice: upoznajte novog rekordera među cestovnim tunelima! Duljina mu je preko deset kilometara, a izgrađen je za manje od četiri godine.

Novo svjetsko čudo iz Kine, sagradili najduži podvodni tunel na svijetu od 10 km i to u samo 4 godine Photo by Huan Yueliang/Xinhua
7. 1. 2022

Foto / Huan Yueliang/Xinhua

Tunel Taihu, najduži podvodni tunel autoceste u Kini, otvoren je predzadnjeg dana 2021. za promet u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu. Tunel dug 10,79 kilometara i visok 7,25 metara prolazi ispod jezera Taihu, trećeg po veličini slatkovodnog jezera u Kini. Dio je 43,9 kilometara duge autoceste Changzhou-Wuxi, koja je također puštena u promet posljednjeg četvrtka 2021..

Izgradnja podvodnog tunela započela je u siječnju 2018. U projektu je korištena oprema za automatsku obradu čelika i inteligentni sustavi koji bi mogli osigurati nulti ispust štetnih plinova i prašine, navodi građevinski tim.

Tuneli se smatraju vjerojatno najzahtjevnijim projektima na području izgradnje prometne infrastrukture - s njima se mogu usporediti samo vijadukti. Priroda objekata zahtijeva da njihova gradnja traje nekoliko godina, što dokazuje i izgradnja druge cijevi tunela kroz Karavanke. Tome može doprinijeti njihova duljina i moguća činjenica da se tunel gradi ispod razine vode. 9. siječnja 2018. započela je izgradnja tunela ispod jezera Taihu kojim je završena 44 kilometra duga dionica autoceste Changzhou-Wushi koja povezuje gradove Šangaj i Nanjing. Otvorenje je održano posljednjeg dana prošle godine.

Najduži tunel u Kini mjeri 18 kilometara

Tunel je završen samo nekoliko dana prije četvrte godišnjice početka gradnje, za koju je Kina odbila (preračunala) 1,38 milijardi eura. Njime Kinezi žele dokazati svoje sposobnosti, a pritom skrenuti pozornost na brzi gospodarski razvoj regije. Unatoč relativno brzom vremenu izgradnje, s duljinom od 10,79 kilometara, najduži podvodni tunel na svijetu nudi širinu od 17,45 metara i šest traka (po tri u svakom smjeru), a opremljen je i raznobojnom rasvjetom koja pomaže vozačima da se okupe i sprječavaju formiranje mikrosna.

Iako je novi tunel postao najduži podvodni autocestni tunel na svijetu, sigurno nije najduži cestovni tunel. Ta čast još uvijek pripada norveškom tunelu Laerdal, koji je dug 24,5 kilometara. U međuvremenu, najduži tunel u Kini ima oko 18 kilometara i prolazi ispod planine Zhongnan.

Ulaz u tunel Taihu u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu. Tunel Taihu, najduži podvodni tunel autoceste u Kini, otvoren je u četvrtak za promet u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu. Tunel dug 10,79 kilometara i visok 7,25 metara prolazi ispod jezera Taihu, trećeg po veličini slatkovodnog jezera u Kini. Dio je 43,9 kilometara duge autoceste Changzhou-Wuxi, koja je također puštena u promet prezadnjeg dana 2021.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.